Mainos

KHO linjasi: Suomeen muuttaneelle eläkeläiselle ei myönnetty toimeentulotukea

70-vuotias eläkeläinen mies oli hakenut toimeentulotukea vuokranmaksuun.

Eläkkeellä oleva 70-vuotias Euroopan unionin kansalainen oli muuttanut Suomeen vuonna 2012. Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnin yhteydessä tytär oli ilmoittanut huolehtivansa isästään.

Mies muutti 2013 kuntaan, josta hän oli vuokrannut asunnon. Mies haki kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnalta toimeentulotukea kesäkuulle 2013 vuokranmaksuun. Miehen tytär oli jo aiemmin maksanut kyseisen kuun vuokran.

Kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta hylkäsi hakemuksen, koska miehellä ei ollut pysyvää kotikuntaa Suomessa oltuaan täällä vasta alle viisi vuotta. Lisäksi tytär oli sitoutunut huolehtimaan isästään, ja hän oli jo maksanut touko- ja kesäkuun vuokrat.

Mies valitti päätöksestään hallinto-oikeuteen, joka kumosi sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen, ja palautti asian käsittelyn takaisin lautakunnalle.

Hallinto-oikeuden mukaan miehen oleskelu kunnassa oli toimeentulotukilaissa tarkoitetulla tavalla vakinaista. Koska oleskeluoikeus oli rekisteröity, hänellä oli oikeus toimeentulotukeen samoin perustein kuin Suomen kansalaisella. Tyttären sitoumuksella huolehtia isästään ei ollut oikeudellista merkitystä.

Korkein hallinto-oikeus puolestaan kumosi hallinto-oikeuden päätöksen ja saattoi lautakunnan päätöksen voimaan. KHO:n mukaan toimeentulotukihakemuksen käsitteleminen kunnalle.

KHO:n mukaan, vaikka oleskeluoikeus oli rekisteröity, ei siitä seurannut automaattisesti, että miehelle olisi tullut myöntää toimeentulotukea samoin edellytyksin ja samassa laajuudessa kuin muutoin vastaavassa tilanteessa olevalle Suomen kansalaiselle.

KHO katsoi, että miehen toimeentulo oli kesäkuussa 2013 tullut turvatuksi hänen saamillaan eläketulolla ja toimeentuloa turvaavilla etuuksilla.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.