Mainos

KHO: Kuopion korvattava yksityisen hoidon kulut

KHO:n päätöksen mukaan Kuopion on korvattava yksityisen leikkaushoidon kustannukset potilaalle, joka ei saanut tarvitsemaansa julkista hoitoa.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on velvoittanut Kuopion kaupungin korvaamaan potilaalle yksityisen leikkaushoidon kustannukset, koska hän ei saanut julkiselta puolelta tarvitsemaansa erikoissairaanhoitoa. Kyse oli hoidosta, jonka järjestämisvastuu on lain mukaan kotikunnalla.

Rintakipujen takia hoitoon hakeutunut kuopiolaisnainen yritti päästä varjoainekuvauksiin ja sen jälkeen ohitusleikkaukseen, mutta julkinen terveydenhoito pompotti ja odotutti häntä. Lopulta naisen tuttavat toimittivat hänet yksityiseen sairaalaan, jossa hänellä todettiin valtimoissa kolme pahaa tukosta. Leikkaus katsottiin välttämättömäksi ja tehtiin heti seuraavana aamuna.

Nainen oli jo jonkin aikaa yrittänyt saada hoitoa. Esimerkiksi tammikuussa 1995 hänet oli kutsuttu Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, mutta erikoislääkäri ilmoitti, ettei nainen pääse leikkaukseen tai kuvaukseen koko vuonna. Jonoja tosin ei ollut, mutta erikoislääkäri viittasi kuntien määrärahaleikkauksiin.

Helmikuussa terveyskeskuksen omalääkäri sanoi, ettei voi antaa lähetettä yliopistolliseen sairaalaan, koska asiakirjat eivät olleet saapuneet eivätkä saapuisi ainakaan viikkoon. Naista kehotettiin vain ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, jos jotain sattuu. Vielä samana päivänä naisen ystävä toimitti huonokuntoisen naisen yksityissairaalaan, koska pelkäsi tämän hengen puolesta.

Kuopio vastusti vaatimuksia


Jälkeenpäin nainen haki Kuopiolta 2860 euron (17 004 markan) korvauksia yksityisleikkauksen kustannuksista. Kuopion sosiaali- ja terveyslautakunta hylkäsi vaatimuksen. Nainen valitti hallinto-oikeuteen, joka velvoitti kaupungin korvaamaan leikkauskulut.

Hallinto-oikeuden mukaan oli kohtuutonta vaatia, että heikkokuntoinen nainen huonojen kokemustensa jälkeen olisi vielä hakeutunut yksityisen sijasta yliopistolliseen sairaalaan, vaikka siihen teoriassa oli vielä mahdollisuus.

Kuopio puolestaan valitti hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:een, joka hylkäsi kaupungin valituksen ja piti hallinto-oikeuden tuomion ennallaan. Kuopio tukeutui KHO:ssa siihen, että nainen ei ollut saanut kaupungilta tai yliopistolliselta keskussairaalalta maksusitoumusta sydänleikkaukseen yksityisessä sairaalassa. Kuopion mielestä kaupungille ei täten voinut olla lain mukaista velvollisuutta maksaa korvausta hoitopalvelun tuottajalle eli naisen leikanneelle yksityissairaalalle.

Kuopio vetosi sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annettuun lakiin. Sen mukaan kunta ja kuntayhtymä ovat velvollisia maksamaan yksityiselle palvelun tuottajalle vain osoittamiensa henkilöiden käyttämistä palveluista. KHO kuitenkin katsoi, että asiassa oli kysymys siitä, laiminlöikö Kuopio velvollisuutensa järjestää hoito vai ei. Asiassa ei siten ole merkitystä säännöksellä, joka koskee kunnan ja palvelujen tuottajan välistä oikeussuhdetta, mutta ei potilaan ja kunnan välistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.