Mainos

KHO hylkäsi Natura-valituksia

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt suurimman osan valtioneuvoston Natura-päätöksestä tehdyistä valituksista.

Natura 2000

KHO:n päätös pysyttää ennallaan pääosan ympäristöministeriön johdolla tehdyistä Natura-aluevalinnoista, sillä KHO:n päätöksestä ei voi valittaa. Natura-alueiden kotimainen valinta ei ole vielä kuitenkaan päättynyt, sillä EU:n komissio on edellyttänyt Suomelta Natura-ehdotuksen täydentämistä. Täydennysalueista järjestetään tänä vuonna kuulemiskierros, ja myös täydennyspäätöksistä voi valittaa.

Osa ratkaisuista loppukuusta

Valtioneuvosto päätti vuoden 1998 elokuussa EU:n Natura-suojelualueverkostoon ehdotettavista alueista. Päätöksestä tehtiin yli 1600 valitusta KHO:lle. Valitusten käsittely kesti KHO:ssa puolitoista vuotta. Valitukset koskivat noin 750:tä kohdetta. Korkeimman oikeuden presidentti Pekka Hallberg arvioi tänään KHO:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä, että muutamaa kymmentä kohdetta koskevat valitukset hyväksyttiin kokonaan tai osittain. KHO:n linja oli pettymys maanomistajia edustavalle MTK:lle, joka on arvostellut aluerajauksia ja Natura-hankkeen tiedotusta.

Johtaja Markku Tornbergin mielestä KHO:n päätös siunaa vuosikymmeniä kestäneen huonon hallintomenettelyn luonnonsuojelussa. Suomen Luonnonsuojeluliiton Tapani Veistola onnitteli ympäristöministeriötä tehdystä työstä ja piti KHO:n päätöstä tärkeänä koko suomalaisen luonnonsuojelujärjestelmän kannalta. KHO aloitti päätösten postittamisen asianosaisille keskiviikkona. Postitettavaa aineistoa on Hallbergin mukaan kaikkiaan noin 40000 sivua. KHO ei antanut keskiviikkona ratkaisua aivan kaikista valituksista. Ahvenanmaan kohteita koskevat ratkaisut annetaan kesäkuun aikana, samoin kuin ratkaisut noin kymmenestä kohteesta, joista on pyydetty lisäselvityksiä ympäristöministeriöltä.

"Tavanomainen käyttö mahdollista"

KHO hylkäsi luonnonsuojelujärjestöjen ja maanomistajien etua valvovien järjestöjen yleisvalitukset, jotka kohdistuivat valtioneuvoston päätökseen kokonaisuudessaan. Niinikään yksittäisiin kohteisiin kohdistuvista valituksista hylättiin suurin osa. Valittajina olivat sekä maanomistajat että luonnonsuojelujärjestöt. Muutamaa kymmentä kohdetta koskevissa valituksissa valtioneuvoston päätös oli KHO:n mukaan lainvastainen, ja siksi osa yksittäisiin kohteisiin kohdistuvista valituksista hyväksyttiin. Hyväksytyissä tapauksissa KHO muun muassa totesi, ettei kohteella ollut EU:n luontodirektiivien edellyttämiä luontotyyppejä tai että norpan suoja-alue oli vedetty liian kauaksi mantereelle.

Hallbergin mukaan KHO teki kaikkiaan seitsemän katselmusta paikan päällä. Enempiin katselmuksiin ei hänen mukaansa ollut aihetta, sillä kartta-aineisto oli hyvä. Hallbergin mukaan valituksissa heijastui epätietoisuus Natura-alueiden tulevista oikeusvaikutuksista. KHO:n presidentti korosti, että Natura-alueiden tavanomainen käyttö on mahdollista. Hänen mukaansa tämä on tärkeä viesti, sillä jatkossa tulee tilanteita, jolloin Natura-alueelle haetaan lupia esimerkiksi kotitarvehakkuille. KHO on pyrkinyt Hallbergin mukaan ratkaisuissa siihen, että ne ovat ymmärrettäviä. Muun muassa vieraskielisiä termejä on suomennettu.
-Kannan kyllä huolta siitä, että ei tästä kovin yksinkertaista tule parhaalla tahdollakaan, Hallberg harmitteli viitaten Natura-hankkeen laajuuteen.

Vuosaaren satamahanke nytkähti eteenpäin


Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Vuosaaren satama-aluetta sivuavat valitukset, mikä poisti yhden esteen hankkeen tieltä. Luonnonsuojelujärjestöjen ja maanomistajien valituksissa oli vaadittu Mustavuori-Östersundomin Natura-alueen laajentamista.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat kuitenkin valittaneet KHO:een valtioneuvoston päätöksestä, jonka mukaan satamahanke ei aiheuta merkittävää haittaa lähellä sijaitsevan Natura-alueen luonnonarvoille. Ympäristöministeriössä arvioitiin tänään, että ministeriö odottaa tämän valituksen ratkaisua ennen kuin se ryhtyy käsittelemään Vuosaaren satama-aluetta koskevia kaavoja. Sataman rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2002 alussa. Sataman on kaavailtu olevan valmiina vuonna 2005.

Hassi huojentunut

Hassi

Valtioneuvoston Natura-päätös on saanut korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen myötä lainvoiman, muistutti ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) illalla. Ympäristöministeriö toimittaa KHO:n päätöksen EU:n komissiolle, joka edellyttää jäsenmailtaan esityksiä Natura-verkostoalueiksi.

Hassi oli huojentunut siitä, että KHO:n päätöksen mukaan Natura-prosessin perusteet osoittautuivat lainmukaisiksi. Suomen Natura-esitystä on vielä täydennettävä, mutta se on Hassin mukaan selvästi pienempi urakka kuin Suomen varsinainen esitys. KHO:n päätös osoitti Hassin mielestä myös sen, että MTK:n Natura-vastainen kampanja on ollut suhteeton ja maanomistajien etujen vastainen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.