Mainos

KHO: Finnairin aasialaisille maksamat palkat ovat salaisuus

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että vuokratyöntekijöistä maksetut korvaukset ovat Finnairin ja sen sopimuskumppaneiden liikesalaisuuksia.

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että Finnairin matkustamohenkilökunnalleen maksamat palkat ovat salaisia.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys (SLSY) suivaantui Finnairiin vuonna 2004 ja syytti yhtiötä työsyrjinnästä. Yhdistyksen mukaan Finnair sovelsi kiinalaisiin ja muihin aasialaisiin lentoemäntiinsä suomalaisia selvästi huonompia työehtosopimuksia ja palkkausta.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä päätti, ettei Finnair saa syytettä.Yhdistys vaati itselleen poliisin kuulustelupöytäkirjat liitteineen. Papereista olisivat selvinneet muun muassa aasialaisten palkat. Poliisi piti palkkatietoja liikesalaisuuksina eikä suostunut antamaan kaikkia pöytäkirjoja. Helsingin hallinto-oikeus puolestaan olisi paperit luovuttanut yhdistykselle.

Hallinto-oikeus määräsi poliisin antamaan tiedot palkka-, työ- ja työehtosopimuksista. Tämän jälkeen Finnair valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Finnairilla tahto salassapitoon

Finnair korosti valituksessaan, että sillä on salasspitotahto ja intressi salaamiseen. Yhtiön mukaan palkkatiedot ovat taloudellisesti merkittävin osa Finnairin ja sen kumppanien sopimuksissa.

Finnair kilpailee työsuhteen ehdoilla kansainvälisten lentoyhtiöiden kanssa, ja ehdot ovat sen mielestä hyvän työvoiman saamisen edellytys. Finnair epäili, että SLSY haluaisi estää kiinalaisten ja thaimaalaisten lentoemäntien käyttämisen ja halusi sen vuoksi tiedot työehdoista.

KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen ja katsoi, että vuokratyöntekijöistä maksetut korvaukset ovat Finnairin ja sen sopimuskumppaneiden liikesalaisuuksia. Myös yhtiöiden työntekijöilleen maksama palkka ja muut yksittäisen työsopimuksen ehtoja koskevat tiedot ovat liikesalaisuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.