Khiam-asiantuntijaryhmän selvitys valmistui

Valtioneuvoston viestintäyksikkö

10.11.2006

Khiam-asiantuntijaryhmällä ei ole käytettävissä olevan aineiston perusteella perusteita kyseenalaistaa Israelin selvitystä siitä, että Khiamin partiotukikohta tuhoutui virheen seurauksena. Työryhmällä ei myöskään ole näyttöä siitä, että YK:ta vastaan olisi Khiamissa hyökätty tarkoituksellisesti.

Tämä on keskeinen johtopäätös selvityksessä, jonka asiantuntijaryhmä luovutti perjantaina 10. marraskuuta pääministeri Matti Vanhaselle. Ryhmää johti osastopäällikkö Irma Ertman ulkoasiainministeriöstä. Selvitys koskee Israelin asevoimien viime heinäkuussa tuhoamaa Khiamin partiotukikohtaa Libanonissa ja se on arvio Israelin ja Yhdistyneiden kansakuntien selvitysten sisällöstä.

Israelin iskussa sai surmansa neljä YK:n sotilastarkkailijaa, joukossa suomalainen kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen. Muut tarkkailijat olivat Itävallasta, Kanadasta ja Kiinasta.

Asiantuntijaryhmän käytössä ovat olleet sekä Israelin selvitys että YK:n raportti. Näiden pohjalta laadittiin molemmille tahoille eräitä, lähinnä sotilasteknisiä, kirjallisia lisäkysymyksiä, joihin ei kuitenkaan saatu kirjallisia vastauksia.

Israel myöntää, että sotilastarkkailijoiden menehtyminen oli seurausta Israelin asevoimien virheistä. Israelin hallitus on esittänyt asiaa koskevat pahoittelut ja anteeksipyynnön sekä on todennut ryhtyvänsä toimiin, jotta vastaavilta virheiltä voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

- Israelin ja YK:n raportit ovat sinänsä loogisia, mutta eivät kattavia. Niiden perusteella ei ole mahdollista muodostaa täydellistä kuvaa Khiamin partiotukikohdan tuhoutumisen kaikista yksityiskohdista. Kuvan muodostamista vaikeuttaa se, että tapahtumapaikkaa ei eristetty tutkimuksia varten välittömästi pommituksen jälkeen. Asiantuntijatyöryhmä pitää sinänsä myönteisenä, että Israel ja YK luovuttivat aineistonsa menehtyneitä sotilastarkkailijoita edustavien valtioiden käyttöön, sanotaan selvityksessä.

Israel on todennut tapahtuneen johtuneen toiminnallisesta virheestä. Israelin selvityksen mukaan paikalla toimineella israelilaisella divisioonatason maalituskeskuksella oli tietokoneongelma, minkä johdosta keskus joutui siirtämään tiedot maalitusjärjestelmään manuaalisesti. Manuaalisen tietojen syöttämisen yhteydessä tapahtuneen virheen johdosta Khiamin partiotukikohdan tietoja ei syötetty järjestelmään YK:n aseman tietoina. Virheen johdosta Khiamin partiotukikohdan sijaintipaikka valittiin niiden maalien joukkoon, joita vastaan Israelin asevoimat suuntasi maahyökkäystä edeltäneen tulivalmistelun.

­ Israelin antamaan selvitykseen sisältyy sotilastekniseltä kannalta katsottuna kysymyksiä herättäviä piirteitä. Näyttää siltä, että Israelin asevoimien johtamis- ja yhteysupseeritoiminnassa olisi tapahtunut virhe, kun YK-asemien sijaintia ei täsmällisemmin selostettu alueelle saapuneelle uudelle divisioonalle. Israelin asevoimien olisi pitänyt huolellisemmin tarkistaa ilmavoimien maalitus sen jälkeen, kun YK:n Libanonin rauhanturvaoperaation UNIFILin yhteydenpitokanavia pitkin oli saatu varoituksia YK:n asemien turvallisuutta uhkaavista pommituksista. Tulenkäytön tähystämättä jättäminen tilanteessa, jossa tykistön ja ilmavoimien tulenkäytön kohteena oleva maali on vain muutaman kilometrin päässä Israelin alueesta, herättää ihmetystä.

Selvityksen mukaan on selvää, että laittomien aseellisten ryhmien toiminta YK:n asemien välittömässä läheisyydessä sekä YK:n asemien lähelle tai niitä kohti suunnattava tulitus vaarantaa vakavasti YK-henkilöstön turvallisuuden. Tulevaisuudessa tähän ongelmaan tulee kiinnittää erityistä huomiota operaatioiden mandaattia, mukaan lukien suojavyöhykkeitä, määriteltäessä ja operaatioiden toiminnassa. Laittomien aseellisten ryhmien toimintaa rauhanturvaajien asemien tuntumassa ei tule sallia. Kaikkien osapuolten sitoutumista näihin kansainvälisesti sovittuihin periaatteisiin on korostettava jatkuvasti.

UNIFILin sekä Israelin ja Libanonin asevoimien välisiä yhteydenpitojärjestelyjä tulisi kehittää sijoittamalla yhteysupseereja taktisen tason johtoportaisiin. Näin voitaisiin nykyistä paremmin varmistaa, että lähelle tai kohti tulevaa tulitusta koskevat varoitukset otettaisiin oikealla tasolla tehokkaasti huomioon, asiantuntijaryhmä sanoo.

Libanonin tarkkailijaryhmän OGL:n roolia ja tehtäviä suhteessa vahvennettuun UNIFILiin tulisi tarkastella, jotta varmistetaan, että tarkkailijoiden toiminta palvelee YK:n sotilastarkkailuoperaation UNTSOn ja UNIFILin tarpeita.

Israel on todennut tapahtuman johtuneen toiminnallisesta erehdyksestä. Asiantuntijaryhmä pitää epätodennäköisenä, että yksittäiselle henkilölle voisi seurata rikosoikeudellista vastuuta tapahtuneesta. Israel on kuitenkin vastuussa partiotukikohdan tuhoutumisesta aiheutuneista henkilö- ja omaisuusvahingoista.

Lue myös:

    Uusimmat