KGB:n varjo yhä Viron yllä

Neuvostoajan pelätyimmän järjestön, salaisen poliisin KGB:n, läsnäolo tuntuu yhä Virossa. Ajoittain lehdistössä ponnahtaa esiin poliitikko, jota epäillään yhteyksistä KGB:hen. Tuorein tapaus on vain muutaman päivän ikäinen. Lehdet kirjoittivat Viron parlamentin puhemiehen Toomas Savin toimittaneen tietoja KGB:lle 30 vuotta sitten. Viron suojelupoliisin Kapon päällikkö Jüri Pihl torjui syytökset, ja Savi itse pyysi poliisia tutkimaan tapauksen, jotta hänen maineensa voitaisiin puhdistaa.

Savin tapaus tuli ilmi, kun suosittu aikakauslehti Eesti Ekspress julkaisi osan Savin KGB-arkistosta. Sen mukaan Savi oli KGB:n luottohenkilö vuonna 1972, kun ryhmä neuvostoliittolaisia vieraili Suomessa. Käytäntö oli tuohon maailman aikaan tavanomainen. KGB lähetti jokaisen turistiryhmän mukana oman luottohenkilönsä, jonka tehtävänä oli raportoida kanssamatkustajien käytöksestä.

Nimilista julki

Kapo on ryhtynyt julkaisemaan niiden henkilöiden nimiä, jotka työskentelivät KGB:n hyväksi. Lista ei sisällä niiden nimiä, jotka itse ilmoittivat yhteistyöstään Kapolle viime vuoden huhtikuun alkuun mennessä. Tuohon aikarajaan mennessä Kapolle ilmoittautui vain runsaat 1100 KGB:n asiamiestä, vaikka Virossa heitä uskotaankin työskennelleen kymmeniätuhansia.

Suurin osa KGB:n asiakirjoista katosi Viron itsenäistymiskamppailun aikana. Osa asiakirjoista paloi ja osa vietiin Venäjälle. Vaikka nykyisin suurimmalle osalle virolaisista ei merkitse mitään, onko joko työskennellyt KGB:lle, agenttimenneisyys saattaa kuitenkin vaikuttaa. Eräiden arvioiden mukaan entiseen KGB-agenttiin voidaan helposti vaikuttaa ulkopuolelta ja painostaan heitä, jos he ovat korkeassa asemassa.

Viron lainsäädännön mukaan kaikkien kansanedustajien, presidentin ja eräiden muiden korkeiden virkamiesten on vakuutettava kirjallisesti, etteivät he koskaan olleet yhteistyössä KGB:n kanssa. Asiakirjojen puuttumisen vuoksi vakuutus perustuu luottamukseen ja rehellisyyteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat