Mainos

Kfor-joukot pidättivät kymmeniä Kosovossa

Kansainväliset Kfor-rauhanturvaajat ovat pidättäneet 24 tunnin kuluessa yhteensä 59 Kosovon asukasta, kertoo
Kfor-joukkojen tiedottaja majuri Roland Lavoie. Suurin osa aamuun mennessä tapahtuneista pidätyksistä on tapahtunut brittien sotilasoperaatioissa Pristinan alueella.

Eilen brittisotilaat pidättivät kymmenen ihmistä Lipljanin alueella tehtyjen kranaattihyökkäysten tutkimusten yhteydessä. Brittisotilaat löysivät tutkimuksissaan myös lukuisia aseita ja armeijaunivormuja. 26 ihmistä pidätettiin erilaisista rikkomuksista "erillisessä lakia ja järjestystä ylläpitävässä operaatiossa", sanoi Lavoie. Operaatio on osa Kforin uutta taktiikkaa, jonka avulla sotilaat yrittävät suojella perheitä uhkaavilta karkotuksilta.

Rauhanturvaaja kiidätettiin sairaalaan

Ranskalainen rauhanturvaaja loukkaantui vakavasti rauhanturvaajien ja Kosovon albaanien välisissä yhteenotoissa, kertoi Ranskan armeijan tiedottaja. Albaanit yrittivät hyökätä serbien hallitsemaan osaan Kosovska Mitrovicaa.

Albaanien ja ranskalaisrauhanturvaajien väliset mellakat ovat jatkuneet Kosovon kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Kosovoska Mitrovicassa jo kolmatta päivää peräkkäin. Yhteenottoja on epäilty Kosovon vapautusarmeijan UCK:n järjestämiseksi, mutta UCK itse on kiistänyt asian. Se syyttää väkivallasta "röyhkeitä" ranskalaisia rauhanturvaajia.

Silminnäkijöiden mukaan ranskalaissotilas lyötiin yhteenotossa tajuttomaksi, kun noin 150 miestä yritti hyökätä sillan yli Pohjois-Mitrovicaan. Ranskalaissotilaat olivat yrittäneet estää kulun sillan yli piikkilangalla. Kallonmurtuman saanut sotilas kiidätettiin heti ambulanssilla sairaalaan.

Väkijoukko protestoi ranskalaisia vastan


Samoin kuin viikonloppuna, sissihenkisiä ja Ranska-vastaisia iskulauseita huutava albaaniväkijoukko marssi Ibarjoen sillan eteläpuolella toivoen voivansa livahtaa rauhanturvaajien ohi. YK:n edustaja Mary Pat Silveira yritti puhutella väkijoukkoa sanoen, että rauhanturvaajat käyvät keskusteluja albaanien kaupunginjohtajaksi nimeämän Bajram Rexhepin kanssa. Väkijoukko kieltäytyi kuitenkin kuuntelemasta Silveiraa. Mielenosoitus saatiin loppumaan, kun UCK:n paikallinen komentaja Reahman Rama saapui paikalle henkivartijansa saattelemana ja pyysi mielenosoittajia menemään koteihinsa samaan aikaan, kun hänen miehensä auttoivat väkijoukon hajottamisessa.

Ranskalaisrauhanturvaajat ovat rajoittaneet vapaata liikkuvuutta säilyttääkseen rauhan kaupungissa. Kosovon YK-hallinto ja Kfor-joukot ovat sanoneet, että Mitrovica voi yhdistyä ainoastaan kahden osapuolen välisen poliittisen sopimuksen kautta. Sopimuksen pitäisi käsittää vapaa liikkuvuus, pakolaisten kotiinpaluu ja omaisuuden omistusoikeus. Ranskan puolustusministeri Alain Richard matkustaa huomenna Kosovoon lyhyelle vierailulle. Richardin on määrä käydä Pristinan lisäksi Kosovska Mitrovicassa, jossa ranskalaiset rauhanturvaajat pitävät päämajaansa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.