Mainos

Kevyt ja monipuolinen kananliha – katso talven parhaat reseptit

Suomalaiset syövät keskimäärin noin 18 kg siipikarjanlihaa vuodessa. Vielä 10 vuotta sitten vastaava määrä oli noin 10 kg. Määrä kasvaa vuosi vuodelta, mutta on silti vielä huomattavan pientä verrattuna moniin muihin maihin.

Siipikarjanliha sopii täyspainoiseen ja terveelliseen suomalaiseen ruokavalioon. Se on terveellistä, sisältäen paljon proteiinia ja vitamiineja, ja lisäksi sen rasvakoostumus on hyvä.

Kananpoika on paras proteiinin lähde

Kansallisesti suositellaan, että 15 % energiasta tulisi proteiinista. 2 000 kcal:n ruokavaliossa se tarkoittaa 75 g proteiinia päivässä. Maitotuotteista ja viljavalmisteista, joilla turvataan päivittäinen kalsiumin ja kuitujen saanti, saa noin 40 grammaa proteiinia päivässä. Näin laskettuna lihan osuudeksi jää noin 40 grammaa. Tämän määrän proteiinia saa, kun syö 140 g kananpoikatuotteita päivässä.

Voidaan sanoa, että kananpoika on paras proteiinin lähde. Proteiinipitoisella ruoalla laihtuu laadukkaasti, sillä se säästää lihaskudosta, jolloin menetetty paino on pääasiassa rasvaa. Lisäksi proteiini pitää kylläisenä pitkään, joten nälkä ei pääse yllättämään ja ruokavalion noudattaminen on helpompaa.

Kananpoika on myös hyvä B-vitamiinien (foolihapon, niasiinin ja B12) lähde. Näitä vitamiineja tarvitaan muun muassa energia-aineenvaihdunnassa. Lisäksi kananpojanlihasta saa hyvin kaliumia ja magnesiumia. Kalium on tärkeä kivennäisaine, jolla on merkitystä muun muassa verenpaineen säätelyssä. Magnesiumia keho puolestaan tarvitsee lihastoimintaan.

Viisi asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt Kariniemen kananpojista

• Kariniemen tuotteista on vähennetty suolaa, yhteensä jopa 20 %. Suurimmassa osassa tuotteita on suolaa enää vain 0,8 %. Nämä tuotteet ovat saaneet pakkauksiin merkinnän "kevytsuolainen".

• Jo lähes kaikista Kariniemen tuotteista on poistettu natriumglutamaatti E621 eli arominvahvenne kokonaan. Muun muassa Suomen suosituin marinadi, Kariniemen hunaja, ei sisällä enää natriumglutamaattia E621 ja suolaakin siinä on vain 0,8 %.

• Kaikista Kariniemen tuotteista pyritään minimoimaan lisäaineet, kuitenkin tuoteturvallisuudesta tinkimättä.

• Kaikki Kariniemen marinadit on tehty rypsiöljyyn, josta saa ihmiselle välttämättömiä omega 3 -rasvahappoja. Esimerkiksi yhdestä fileesuikaleannoksesta saa jopa 1/3 päivän omega 3 -tarpeesta.

• Kananpojan maustamattomassa fileessä on rasvaa jopa yhtä vähän kuin raejuustossa (1,8 %). Kananpojan rasva on pääosin pehmeää, sydänystävällistä rasvaa.

Kotimaisesta laadukkaasta elintarvikkeesta muistuttaa Kariniemen pakkausten Hyvää Suomesta -joutsenlippumerkki.

Kariniemen kananpojasta saa monenmuotoisia terveellisiä herkkuja myös syksyn pimeneviin iltoihin.

Tomaatti-vuohenjuustopasta kananpojan sisäfileistä

Herkullinen makuyhdistelmä, vuohenjuusto ja tomaatti, sopii erinomaisesti kanapastaan.

1 pkt (noin 600 g) Kariniemen Kananpojan kevyet sisäfileet, maustamaton
500 g penne tai farfalle pastaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
6 kypsää luumutomaattia
2 rkl oliivirenkaita
100 g pehmeää vuohenjuustoa
10 lehteä basilikaa
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa tomaatit kuutioksi. Kuullota sipulit pehmeäksi runsaassa oliiviöljyssä. Lisää pannulle sisäfileet ja paista noin viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää mukaan kuutioitu tomaatti, etikka sekä oliivit.

Hauduta seosta noin 5 minuuttia. Hienonna basilika ja lisää se sekä vuohenjuusto kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile kastike keitetyn pastan kanssa.

Uunibroileria ja juureksia

Kokonainen uunibroileri on helppoa ruokaa ja siitä riittää koko perheelle. Laita ruoka uuniin ja olet vapaa puuhaamaan muuta sillä aikaa kun ruoka valmistuu kuin itsestään!

1 kpl Kariniemen Uunibroileri
4 porkkanaa
4 perunaa
3 isoa palsternakkaa
3 sipulia
suolaa ja mustapippuria

Nosta Uunibroileri vuokaan. Kuori ja pilko juurekset, perunat ja sipuli karkeasti peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Pyöräytä ne kevyesti öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää juurekset uunivuokaan.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, vähennä sitten lämpö 150 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia.

Lisätietoja Kariniemen vastuullisuusohjelmasta: http://www.kariniemen.fi.

Artikkelin tarjoaa: Kariniemen kotitila

Artikkelin tarjoaa:
Kariniemen kotitila

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.