Mainos

Kevennys-papukaijan menneisyys valkenemassa?

MTV3:n Kymmenen uutisissa eilen loppukevennyksenä olleen papukaijan tarina saattaa saada yllättävää jatkoa.

Uutisissa kerrottiin Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla elävästä 48-vuotias Koko-nimisestä Afrikan harmaapapukaijasta, joka paitsi höpöttää ahkerasti neljällä kielellä, myös jammailee ja laulaa Remun musiikin tahdissa.

Espanjassa asuvan Kaj Engströmin poika soitti isälleen eilen illalla ja kertoi papukaijasta.

- Isä, onkohan kyseessä meidän papukaija?, poika oli kysynyt.

Aurinkorannalla talvipappina työskentelevä Engström uskoo, että kyseessä voisi olla sama papukaija, joka katosi heidän pihaltaan 70-luvulla Etelä-Hollannissa.

"Kaiju, anna suukko"

Engströmin lintu oppi puhumaan paljon suomea. Ensimmäiset sanansa se poimi lapsen leikeistä.

- Vaimoni leikki pojan kanssa junaradalla, kun yhtäkkiä oven päältä kuului "juna menee tsuk tsuk tsuk". Siitä se alkoi, siitä tuli varsinainen puhuja. Aamuisin papukaija huuteli häkistään "Kaiju, pannaan luukku auki!". Se myös vaati suukkoa pyytämällä "Kaijun kultukkalainen papukaija, anna suukko", jolloin sen luiselle nokalle piti antaa suukko.

Engström kertoo, että lintu nappasi sanoja keskustelusta ja ymmärsi mitä puhui. Se myös ymmärsi myös tehneensä pahoja sanomalla "soo soo, tuhma papukaija, nyt pannaan papukaijat häkkiin".

Eräissä pihajuhlissa papukaija kuitenkin näki puluparven, ja parvilintuna se lähti niiden matkaan. Se pyöri Rotterdamin taivaalla muutaman päivän, kunnes katosi perheen elämästä.

Kaijoilla norsun muisti

Eilen uutisissa ollut Koko-papukaija on omistajansa mukaan löytynyt 70-luvulla Belgiasta.

Hollannissa kadonneen ja nyt Pohjanmaalla jammailevan papukaijan ikä täsmäisi, eikä linnun noin 100 kilometrin reitti Rotterdamista Belgiaan olisi mahdottomuus. Engströmin kiinnostus kevennyksessä olleeseen papukaijaan heräsi juuri siitä syystä, että se on puhunut useita kieliä, myös suomea.

Engström toivoisi näkevänsä Kokon, jotta voisi vertailla muistikuvaansa omasta papukaijasta.

- Jos kyseessä on sama lintu, se tunnistaa minut luultavasti. Papukaijoilla on kuulemma norsun muisti, ja ne tunnistaa ihmisen äänen todella hyvin, jos ne on jonkun kanssa joskus jutelleet.

Engström sanoo, että hänellä ei ole luonnollisestikaan mitään vaatimuksia papukaijan suhteen, vaikka se osoittautuisikin heidän pihaltaan karanneeksi yksilöksi.

- Meillä oli papukaijaa ihan hirveä ikävä, ja mielessä on monesti ollut, että mitä sille kuuluu. Eihän me voida keneltäkään sitä riistää, mutta olisi kiva taas tavata vanha kaveri, Engström sanoo.

Lue alkuperäinen juttu puhuvasta Koko-papukaijasta:

Katso Outi Airolan raportti Nivalasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.