Kevennetty varusmiespalvelus vähentää keskeyttämisiä

Viiden viikon sopeuttamisjaksoa on kokeiltu vuoden alusta kolmessa varuskunnassa. Kaikissa keskeyttämismäärät ovat laskeneet viime vuodesta.

Tammikuun puolessavälissä palvelukseen astuneita alokkaita on sopeutettu runsaan kuukauden ajan kevennetyllä ohjelmalla armeijan arkipäivään, mm. Satakunnan tykistörykmentissä Niinisalossa.

Niinisalossa sopeutettavat alokkaat ovat ensimmäisiä kevennetyllä ohjelmalla ruotuun tulleita nuorukaisia. Pehmeä lasku tarkoittaa ennen muuta vapaita iltoja sotilaskodissa, palvelusta kun on vain virka-aikaan. Lomia on myös enemmän ja koulutus tapahtuu aina tasoryhmissä. Onnistumisen kokemuksia halutaan jakaa kaikille.

- Tavoitteena on, että mahdollisimman moni suomalainen suorittaa asevelvollisuuden ja saa passin käteensä palveluksen päätyttyä ja näin pyritään mahdollisimman monelle antamaan se mahdollisuus todella selviytyä, majuri Tapio Huhtanen Tykistöprikaatista kertoo.

Pehmeää alkua tarvitaan, koska sopeutuminen varusmiespalvelukseen tuottaa monille ongelmia. Vuosittain varusmiespalveluksen keskeyttää noin kahdeksan prosenttia alokkaista. Suurin keskeyttämisen syy ovat erilaiset sopeutumishäiriöt. Moni luovuttaa, koska muutos siviilielämästä varusmiespalvelukseen on liian suuri.

- Yhteiskunta on muuttunut varmaan pehmeämmäksi ja nuorten miesten kipukynnys ja sopeutuminen tällaiseen erilaiseen ympäristöön on vaikeampaan, Huhtanen arvioi.

Pehmeän laskun positiiviset vaikutukset havaittiin Niinisalossa heti kättelyssä.

- Poistuma on hieman pienempi. Tällä hetkellä meillä tykistöprikaatissa on vajaa kuusi prosenttia ja yleensä tähän aikaan se on ollut seitsemästä kahdeksaan prosenttia, Huhtanen kertoo.

Tulevana kesänä pehmeä lasku otetaan käyttöön kaikissa Suomen varuskunnissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat