Mainos

Kevätmetsästyksestä lisää kiistaa EU:n kanssa

EU:n komissio on edelleen tyytymätön Suomen ja Ahvenanmaan lintujen kevätmetsästykseen. Komissio on lähettänyt täydennetyn perustellun lausunnon, jossa se katsoo, etteivät tiukennetutkaan säännöt vastaa lintudirektiivin vaatimuksia. Ongelma koskee erityisesti Ahvenanmaata.

Komissio katsoo, että lintudirektiivin vaatimus, jonka mukaan lintuja saa poikkeustapauksessa ampua "pieniä määriä" keväällä, ei täyty. Pieni määrä on komission mielestä korkeintaan yksi prosentti kyseisen populaation perusteella lasketusta kokonaiskuolleisuudesta.

Komissio on erityisen huolestunut pilkkasiivestä. Se katsoo, että kevätmetsästyskiintiö Ahvenanmaalla on 60 kertaa niin suuri kuin linnun populaatio sallisi.

Myös tukkakoskeloa, haahkaa, isokoskeloa ja tukkasotkaa ammutaan liikaa Ahvenanmaalla. Manner-Suomessa taas on ammuttu liikaa haahkoja ja isokoskeloita.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta hyväksyi vastauksensa komissiolle tänään. Suomi lähettää vastauksessaan tilastotietoja linnuista ja katsoo myös Ahvenanmaan osalta, että "pienet määrät" -ehtoa on noudatettu.

Vastauksessa muistutetaan, että Ahvenanmaalla lintujen pyyntimäärät ovat laskeneet huomattavasti. Maakuntahallitus asettaa vuotuisen pyyntikiintiön linnuille ja valvoo niiden suojelua.

Osa komission kirjelmästä on jo vanhentunut, sillä Suomi muutti metsästysasetusta heinäkuun lopulla, jolloin tiukennettiin sääntöjä muun muassa harmaalokin, merilokin ja variksen lisääntymis- ja pesimärauhasta.

Ellei Suomen vastaus tyydytä komissiota, saattaa kiista kevätmetsästyksestä päätyä EY:n tuomioistuimen ratkaistavaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.