Kevätjäiden kantavuus heikkenee nopeasti

Jään haurastumisen vuoksi jopa usean kymmenen sentin vahvuinen jääkerros voi keväällä pettää alta.

Meren ja järvien jäät alkavat olla salakavalia, sillä paksunkin näköinen jääkerros voi olla hauras.

Vaikka jäät järvissä ovat nyt paksuimmillaan tämän talven osalta, aurinko ja lämpö ovat haurastuttaneet jään kiderakennetta puikkomaiseksi. Tästä syystä keväällä jopa usean kymmenen sentin vahvuinen jääkerros voi pettää alta.

Järven jäillä pitää olla varovainen erityisesti Etelä-Suomessa. Jos jää näyttää tummalta, sinne ei kannata mennä.

Jään rappeutuminen kiihtyy erityisesti sen jälkeen kun lumi on sulanut pois jään päältä. Myös jään pinnalla oleva vesi sulattaa jääpeitettä.

Jäätä on vielä suurimmassa osassa maata järvissä vähintään puoli metriä. Lapissa jäät ovat olleet koko talven selvästi tavanomaista ohuempia ja ovat sitä edelleen. Maan etelä- ja keskiosassa jäät ovat keskimääräistä paksumpia tai keskiarvon tuntumassa.

Merenjäät heikkoja etelä- ja länsirannikolla

Merenjäät ovat vielä järviäkin huterammat monin paikoin. Tavallisen jäällä liikkujan ei kannata mennä merenjäälle etelä- ja länsirannikolla enää ollenkaan. Perämerellä jäät vielä kantavat suunnilleen Vaasasta pohjoiseen. Pilkkijät voivat vielä liikkua paikoin kantavissa kohdissa.

Merentutkimuslaitoksen mukaan pääsiäisenä ei kannata vielä haaveilla pääsystä saariston mökeille. Meressä sijaitseviin saariin ei ole turvallista kävellä, ja venettä varten jää on vielä liian paksua.

Merenkulkulaitoksesta arvioidaan, että veneet voi laskea vesille merellä vasta vappuviikolla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat