Mainos

Kevätbongaus alkaa – vain kevät puuttuu

Perinteinen kevään merkkien bongaus alkaa jälleen kuluvana viikonloppuna. Luonto-Liiton kevätseurannan teemana on tällä kertaa maa, vesi ja ilma.

Luonto-Liitto pyytää suomalaisia tutkimaan kevään etenemistä luonnossa listaamalla esimerkiksi eläin- ja kasvihavaintoja.

Tänä vuonna vakiolajien lisäksi tarkkaillaan teeman mukaisesti myös elotonta luontoa. Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen sanoo, että havaintoja toivotaan esimerkiksi lumen sulamisesta, jäiden lähdöstä ja ilman lämpötiloista.

Vaikka pitkäaikaisten tilastojen valossa kevään lämpötilat ovat nousseet vuodenajoista eniten, on tänä keväänä ollut normaalia kylmempää.

Hämäläisen mukaan se voi vaikuttaa aloitusviikonlopun havaintoihin.

– Voi olla, että nyt viikonloppuna näitä kevätlajeja ei päästä tapaamaan. Mutta on muistettava, että kovat pakkaset ja suuret lämpötilaerot vuorokaudenaikojen sisällä ovat melko tyypillisiä maaliskuulle.

Linnuilla tunnustelupartioita

Sen sijaan lämpimän sääjakson jälkeen tuleva takatalvi voi teettää esimerkiksi muuttolinnuille ylimääräistä puuhaa. Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaavan Jenni Hämäläisen mukaan jotkut lajit voivat lähteä takaisin, jos sää kylmenee rajusti. Eräät lajit käyttävät myös "tunnustelupartioita".

– Muuttolinnuthan kääntyy takaisin, jos sää kylmenee. Ja esimerkiksi töyhtöhyypät tekee keväisin ikään kuin tarkastuslentoja muutaman yksilön voimin. Ne saattavat lentää vaikka Suomeen ja todeta, että on liian kylmä ja lentävät takaisin lämpimille maille. Tosin linnuilla on kova kisa hyvistä pesäpaikoista, eli ensimmäisenä saapuneet saavat parhaat pesäpaikat. Tämä etu voi mennä, jos joudutaan lähtemään takaisin, toteaa Hämäläinen.

Kylmä sää hidastaa luonnollisesti myös kevätkasvien heräämistä. Leskenlehtiä saadaan vielä odottaa, sillä lumikerros on vahva koko maassa. Myös Suomen maantieteellinen sijainti vaikuttaa kevään etenemiseen. Siinä kun maan etelä- ja keskiosassa on jo kesä, Lapissa luonto vasta heräilee. Tämän vuoksi keväthavaintoja voi lähettää Luonto-Liitolle kesäkuun 9. päivään saakka.

Luonto-Liiton vakioseurannassa on 42 eläin- ja kasvilajia ja tänä keväänä havaintoja halutaan siis myös esimerkiksi lumien sulamisesta. Liitosta muistutetaan, että seurantaan voi ottaa osaa kuka tahansa. Ohjeita havaintojen lähettämiseen löytyy osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.