Kevät tuo peräkärryt tien päälle - moottoritiellä lentää jopa kottikärryjä

Keskustelupalstat ovat jo tähän aikaan vuodesta täynnä havaintoja tiellä hurjastelevista peräkärryistä. Tarinat kertovat jopa moottoritielle lentävistä kottikärryistä puhumattakaan lauta- ja tiilikuormista.

- Varsinkin keväällä kun ihmiset rupeavat rakentamaan, niin kaikenlaisia lankkukuormia ja isoja puukuormia tulee vastaan todella kevyesti kuormattuna, tietää liikennepoliisi Jonas Lindfors.

- Ei vaan kertakaikkiaan viitsitä tai ei koeta tarpeelliseksi sitoa kuormaa. Ajatellaan että kyllä se varmaan siellä pysyy kun se on niin painava, kuvailee liikenneopettaja Mats Granholm.

Tänään Liikenneturvallisuuskouluttajat ry. järjesti yhdessä poliisin ja liikenneopettajien kanssa testiajoja Kemoran moottoriradalla. Tavallisin virhe kuormauksessa on liian suuri paino väärässä kohtaa kärryä.

- Jos paino on liikaa takana, kärry lähtee helposti ja aivan hallitsemattomasti heittelehtimään jarrutustilanteessa, kertoo Liikenneturvallisuuskouluttajat ry:n toiminnanjohtaja Sampsa Lindberg.

Poliisi uskoo, että ihmiset kyllä tietävät, miten kärry tulisi kuormata.

- Yleensä ihmiset perustelevat ylikuormaa tai sitomatonta kuormaa sillä, että ajetaan vain lyhyttä matkaa. Tosiasia on, että lyhyt matka on yhtä vaarallinen kuin pitkä matka, sanoo liikennepoliisi Lindfors.

Osittain kyse on myös tietämättömyydestä.

- Voisi veikata, että kun märkiä, painekyllästettyjä lautoja sinne kyytiin laittaa, niin ei tule  tarkastettua kuorman painoa, arvioi Sampsa Lindberg.

Osa harvoin peräkärryä ajavista ei taas tiedä kuormaamisesta tuon taivaallista.

- Tietoa siitä, miten auto käyttäytyy kevyen perävaunun kanssa, on tosi vaikea saada yhtään mistään, arvioi liikenneopettaja Mats Granholm.

Tätä nykyä peräkärryn vetäminen ei kuulu edes ajo-opetukseen. Pitäisikö kuulua?

- Anakin sen verran olisi hyvä kuulua, että saisin hiukan tuntumaa kärryn kanssa ajamiseen, sanoo Granholm.

Liikenneturvallisuuskouluttajat valmistivat tänään vaaratilanteista testivideoita, joiden toivotaan herättelevän kansaa oikeaoppimiseen peräkärrykulttuuriin.

- Sanotaan näin että myös maalaisjärki on hyvä työkalu tässä. Ja kun ajonopeus pysyy kohtuudessa, kuormaa on helpompi hallita, muistuttaa liikennepoliisi Lindfors.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja