Mainos

Kevät Suomessa - kuin kaksi eri maailmaa

Aikaisesta keväästä on toitotettu pitkään, mutta todellisuudessa kevään merkit näkyvät vasta Joensuu-Vaasa-akselin eteläpuolella. Pohjoisessa on vielä täysi talvi.

Kun Etelä-Suomessa kastellaan kotipihojen kevätkukkia, raaputellaan Pohjois-Suomessa vielä täyttä päätä jäätä tuulilaseista.

Metsäntutkimuslaitoksen mukaan Suomi on tällä hetkellä kuin kaksi eri maailmaa, joiden rajan voi vetää Joensuu-Vaasa-akselille.

- Etelä-Suomessa kevät on edennyt vauhdilla. Voidaan sanoa, että tällä hetkellä ollaan keskimääräistä kevättä edellä useampi vuorokausi - ehkä 7-10 vuorokautta, vanhempi tutkija Kauko Salo arvioi.

Kevään etenemistä tarkastellaan tuttujen ennusmerkkien valossa. Bird Life Suomen mukaan lintujen kevätmuutto oli tänä keväänä poikkeuksellisen aikainen. Ensimmäiset pääskyhavainnot tehtiin jo maaliskuun loppupuolella.

Myös hyönteistilanne on Salon mukaan jo pitkällä. 

- Sääskiä on ollut jo kauan ja myös kimalaiset ovat lähteneet maapesistään, Salo luettelee kevään merkkejä.

Korvasienisato näyttää huonolta

Marjojen kehityksessä varhainen kevät ei toistaiseksi näy.

- Ne ovat oleet rauhallisia. Mustikan kukkasilmut eivät vielä ole turvonneet, mutta se on kyllä nopeaa toimintaa, kun se lähtee liikkeelle, Salo pohtii.

Kevään ja alkukesän sienille Etelä-Suomen vähäluminen talvi ja kuiva kevät ovat olleet tylyjä.

- Sienille keli on ollut aivan liian kuiva. Vähäinen lumi suli aikaisin. Korvasienet olisivat tarvinneet lumen sulamisvesiä, Salo toteaa.

Kuivuus on muullekin luonnolle haittatekijä. Se hidastaa reippaasti kasvien kasvua.

Salon mukaan suurin pelko tässä vaiheessa kevättä on kuitenkin takatalvi.

- Jos lunta ja pakkasta tulee, niin se on kasveille paha juttu. Linnut kyllä voivat tarpeen tullen lähteä takaisin etelään.

Sääennusteen mukaan seuraaviksi päiviksi ennustettu viileämpi jakso jää Etelä-Suomessa vain muutaman päivän mittaiseksi. Siitä ei Salon mukaan ole luonnolle haittaa.

- Päivä tai pari viileämpää säätä ei vaikuta. Kesän alkaminen on kyllä nopea, jos sää jatkuu tällaisena, Salo ennustaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.