Mainos

Kevät koitti huhtikuussa

Kevät eteni ripeästi huhtikuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi, joten kevät käynnistyi Lapissakin jo kuun alkupäivinä.

Terminen kevät eli aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyy nollan yläpuolella, alkoi suurimmassa osassa Suomea jo maaliskuussa. Lapissakin terminen kevät alkoi heti huhtikuun alkupäivinä, mikä on lähes kuukauden tavanomaista aiemmin.

Huhtikuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta +4 asteesta Luoteis-Lapin vajaaseen -1 asteeseen. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin Koillis-Lapissa, jossa oli runsaat kolme astetta tavanomaista lämpimämpää. Sen sijaan länsirannikolla ja Pohjanmaan rannikolla poikkeama jäi alle asteeseen tavanomaisesta.

Kuukauden alkupuoli oli etenkin maan itä- ja pohjoisosassa jopa harvinaisen lauha. Kuukauden korkein lämpötila oli 16,4 astetta, ja se mitattiin Lahdessa ja Lappeenrannan Konnunsuolla 27. päivänä. Huhtikuun alin lämpötila -21,4 astetta mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 30. päivänä.

Sadetta tavanomaista vähemmän

Sadetta saatiin suurimmassa osassa maata tavanomaista vähemmän. Kuukauden kokonaissademäärä vaihteli länsirannikon ja Länsi-Lapin vajaasta 10 millimetristä Länsi-Uudenmaan runsaaseen 60 millimetriin.

Suhteellisesti sateisinta oli Länsi-Uudellamaalla, Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan rajaseudulla sekä Utsjoella, jossa satoi puolitoistakertainen määrä tavanomaiseen nähden. Sen sijaan länsirannikolla, Länsi-Lapissa ja Savossa jäätiin noin puoleen tavanomaisesta sademäärästä.

Havaintoasemista eniten satoi Lohjan Porlassa, jossa satoi 29. päivään mennessä 65 millimetriä. Vähiten satoi Enontekiön Karesuvannossa, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana vain 2,2 millimetriä. Erikoista on, että suurin vuorokautinen sademäärä mitattiin saman kunnan alueella eli Kilpisjärvellä, jossa satoi 27. päivänä 18,6 millimetriä.

Lumipeite hupeni nopeasti

Lunta oli vielä kuun alkaessa koko maassa. Koillismaalla ja Lapissa lunta oli paikoin jopa toista metriä.

Kuukauden aikana lumipeite hupeni nopeasti. Huhtikuun lopussa lunta oli enää maan pohjoisosassa, mikä on ajankohtaan nähden tavanomaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.