Kevään takapakki asettaa väsyneet lintumuuttajat vaaraan

Lintukevät on ollut tänä vuonna pari viikkoa normaalia edellä. Myös ensimmäiset perhoset ovat jo nousseet siivilleen. Takatalvi voi olla heikoimmille yksilöille tuhoisa.

Lämmin sää on houkutellut koko joukon muuttolintuja Suomeen. Lintujen harrastus- ja suojelujärjestön Birdlife tiedottaja Jan Södersved kertoo, että monet vastikään Suomeen saapuneista lajeista ovat yleensä tähän aikaan vuodesta vielä ihan toisaalla.

– Loppuviikolla saapuivat Suomeen tietojemme mukaan ensimmäiset valkoposkihanhet, meriaharakka, suokukko, valkoviklo ja muutama kuovi. Lisäksi on tullut tuhansia joutsenia ja metsähanhia. Normaalisti tähän aikaan niitä alkaa saapua vasta vähitellen.

Alkukevään muuttajat ovat tottuneet pakkasiin

Sää kylmenee ennusteen mukaan viikonloppuna huomattavasti viime päivien lukemista. Sunnuntain vastaisena yönä voi etelässä olla pakkasta 10–15 astetta ja pohjoisessa 15–20 astetta. Sunnuntaiksi ennustetaan myös lumisateita koko maahan.

Pakkanen ei ole lintujen kannalta hyvä asia, mutta Södersvedin mukaan syytä suureen huoleen ei vielä ole.

– Jos pakkasta on 20 astetta, se on jo aika paljon. Mutta tänne nyt jo saapuneet lajit talvehtivat kohtalaisen lähellä Länsi-Euroopassa, ja sielläkin on aika ajoin pakkasjaksoja talvella. Ne selviävät kylmästä yöstä ja pienestä pakkasesta päivälläkin, jos vain saatavilla on ravintoa. Tarvittaessa lähetään takaisin etelään hakemaan ruokailualueita.

Jos pakkasjakso jää lyhytaikaiseksi ja lumipeite ohueksi, useimmat linnut siis pärjäävät. Väsyneet lintumuuttajat voivat kuitenkin olla vaarassa.

– Jos pakkanen jatkuu päiväkausia tai viikonkin, jotkut linnut saattavat olla vaikeuksissa. Muutosta väsynyt, huonokuntoinen lintu ei jaksa lähteä enää takaisin. Se kärsii kylmästä ja huonosta säästä eniten.

Hyönteiset ovat selviytyjiä

Ensimmäiset hyönteiset lähtevät perinteisesti liikkeelle heti, kun lämpötilat nousevat nollan yläpuolelle ja aurinko paistaa.

Helsingin yliopiston eläinmuseon hyönteisosaston intendentti Larry Huldén kertoo, että tänä keväänä on nähty jo talvisääskiä ja jonkin verran myös kärpäsiä ja kimalaisia. Luontoliiton kevätseurannan mukaan jotkut perhosetkin ovat jo heränneet. Toisaalta kylmät yöt ovat hidastaneet hyönteisten liikkeelle lähtöä.

Huldénin mukaan hyönteiset ovat tottuneet ailahteleviin kevätsäihin.

– Esimerkiksi jo nyt liikkeellä olevat perhoset talvehtivat yleensä aikuisina, ja ne ovat sopeutuneet kevätoloihin aika hyvin. Ne lähtevät liikkeelle heti, kun voivat, ja menevät ilman kylmetessä suojaan esimerkiksi rakennuksiin. Sen sijaan koteloina maassa talvehtivat perhoset voivat vaurioitua, jos maa jäätyy. 

Punkit heräävät heti, kun lämpötilat nousevat plussan puolelle, ja ovat ilman viiletessäkin harmillisen sitkeitä.

– Punkit sekä niiden toukat ja nymfit ovat hyvin kestäviä. Niiden kuolleisuus ei ole lainkaan niin korkea kuin oletetaan. Niiden suurin ongelma on saada elintärkeä veriateria lämpimänä aikana. Sen puute aiheuttaa suurimman kuolleisuuden.

Lue myös:

    Uusimmat