Kevään MM-kultaleijona mukana Ruotsi-kiekon kuumassa yhteenotossa – seuralegendaksi noussut porilaiskiekkoilija istutti menestyksen juuret

Luulaja juhlisti 80-luvun tähtipelaajaansa Veli-Matti Ruismaa 4:26
Luulaja juhlisti joulukuun alussa 1980-luvulla seurassa vaikuttanutta suomalaista Veli-Matti Ruismaa.

Luulaja ja Skellefteå ovat SHL:n kaksi pohjoisinta joukkuetta. Maantieteellisesti joukkueet ovat muihin verrattuna omalla korkeudellaan, joten heidän kohtaamisissaan pelataan konkreettisesti koko Pohjois-Ruotsin herruudesta.

Luulaja nousi SHL:n edeltäjään Elitserieniin vuonna 1984 ja on pelannut siellä yhtäjaksoisesti siitä asti. Merkittävä tekijä nousussa oli porilaislähtöinen suomalaishyökkääjä Veli-Matti Ruisma. Ruisma teki neljän divisioonakauden aikana 85 ottelussa hurjat 161 pistettä ja monien mielestä nosti Luulajan Elitserieniin lähes yksin. Luulajassa juhlistettiin Ruismaa hiljattain Färjestad-ottelun yhteydessä joulukuun 7. päivä, kun hänet nostettiin mukaan seuran kaikkien aikojen tähdistöön (artikkelin video).

Elitserienissä ja SHL:ssä Luulajan suurin saavutus on toistaiseksi ainoa mestaruus, joka tuli keväällä 1996. Suurimpiin sankareihin kuului Jarmo Myllys, jonka numero 35 on jäädytetty Luulajassa ainoana ei-ruotsalaisena pelaajana.

Yhteensä suomalaisia on pelannut seurassa vuosien saatossa jo 50. Myllyksen ja Ruisman lisäksi muun muassa Timo Jutila, Mika Nieminen ja Mika Alatalo ovat jääneet ikimuistoisesti paikallisten mieliin.

Mestaruuskauden jälkeen Luulaja on pelannut muutaman kerran finaaleissa, mutta uusia pokaaleja ei ole tullut.

Mestaruuksia ja loppuottelupaikkoja lukuun ottamatta menestys on ollut keskinkertaista. Viime kaudella se nousi entisen huippupelaajansa Thomas "Bulan" Berglundin valmennuksessa takaisin sarjan kuumimpaan kärkeen, kun se oli runkosarjan voittaneen Färjestadin jälkeen tasapisteissä toisena.

Tie nousi pystyyn vasta välierissä, jossa mestari Frölunda oli parempi. Juuri tällä hetkellä Luulaja on SHL:n piikkipaikalla vakuuttavan syksyn jälkeen. Arttu Ilomäki, Juhani Tyrväinen ja Joonas Jalvanti jatkavat kunniakkaasti seuran suomalaisperinteitä.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Robin Kovacs ratkaisi lokakuussa Pohjois-Ruotsin derbyn Luulajan ja Skellefteån välillä 0:44
Robin Kovacs ratkaisi Pohjois-Ruotsin derbyn lokakuussa Luulajalle.

Skellefteå nousi Ruotsi-kiekon huipulle jo paljon Luulajaa aikaisemmin. Se kuului 1975 Elitserienin perustajajäseniin ja voitti mestaruuden heti vuonna 1978. 1980-luvulla seura ajautui kuitenkin vaikeuksiin muun muassa taloutensa kanssa, ja vuonna 1990 se katosi peräti 16 vuoden ajaksi alemmille sarjatasoille.

Vuoden 2006 SHL-nousun jälkeen Skellefteå palasi ryminällä huipulle ja 2009 se oli jo mukana välierissä. Vuonna 2011 se pelasi finaaleissa ja 2013 juhlittiin seurahistorian toista mestaruutta.

Vuonna 2013 Luulaja ja Skellefteå kohtasivat myös toistaiseksi ainoassa finaalisarjassaan. Tätä sarjaa ei kuitenkaan sattuneesta syystä enää Luulajassa juuri muistella, sillä Skellefteå vei Le Mat -pokaalin kaappiinsa näytöstyyliin otteluvoitoin 4-0.

Juuri tällä hetkellä Skellefteåssa rakennetaan uutta menestyspohjaa. Viime kausi päättyi jo puolivälierissä ja joukkueeseen on pyritty hankkimaan lisää luisteluvoimaa nuorempien pelaajien kautta.

Joukkueessa pelaa edelleen Joakim Lindströmin, Oscar Möllerin ja Tuomas Kiiskisen kaltaisia vanhoja mestareita, joiden arvo tulee olemaan mittaamattoman arvokas viimeistään pudotuspeleissä.

Tällä hetkellä Skellefteå on seitsemäntenä, mutta mahdollisuus nousuun suoralle puolivälieräpaikalle kuudenneksi on realismia.

Tällä kaudella derbyjä on pelattu toistaiseksi yksi. Silloin Skellefteåssa Luulaja oli parempi vieden täydet pisteet 3-2-vierasvoitolla.

Jotakin seurojen välisestä kiivaastaa suhteesta kertoo se, että harva huippupelaaja on edustanut molempia. Tunnetuin lienee Mikael Renberg jonka "loikka" komean Luulaja- ja NHL-uran jälkeen Skellefteån paitaan vuonna 2007 herätti todella voimakkaita reaktioita. Nykykokoonpanoista Luulajaltakin vain Petter Emanuelsson, Daniel Widing ja Daniel Sondell sekä Skellefteålta Jacob Olofsson (junioreissa) ovat edustaneet myös paikalliskilpailijaa.

Luulaja-Skellefteå tiistaina 17.12. suorana C Morelta kanavalla C More Sport 2 sekä cmore.fi suoratoistopalvelussa kello 19.55 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat