Kevään ensimmäiset korvasienet putkahtavat pintaan

Ensimmäiset korvasienet ovat nousseet Etelä- ja Keski-Suomessa ja satoa odotellaan jo myös pohjoisessa. Aromaattisten ja miellyttävän makuisten korvasienten käyttö on piristynyt parin vuoden takaisesta lamasta, kerrotaan Arktiset Aromit ry:stä. Korvasieni kasvaa lähes koko maassa toukokuun alusta kesäkuun loppuun. Harrastajilla on omat salaiset apajansa, muut voivat etsiä tummia, kurttulakkeja etenkin paikoista, joissa maan pinta on rikkoontunut ja karikkeinen, kuten hakkuuaukeilta sekä polkujen ja metsäteiden reunoilta.

Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, sillä sen myynti sallitaan, vaikka sieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä. Myrkyn vaarat voi kuitenkin välttää oikealla käsittelyllä. Suomalaiset ovatkin tottuneita korvasienien oikeaoppisia käyttäjiä, mutta muistutus ei ole koskaan pahitteeksi. Niinpä Elintarvikevirasto edellyttää, että korvasienten myyntipaikoilla on oltava varoitusmerkintä myrkyllisyydestä sekä käsittelyohjeet. Tämä koskee sekä kuivattuna että tuoreina myytäviä sieniä.

Korvasienten käsittely ennen ruoaksi valmistamista

Sieni on keitettävä runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) kaksi kertaa vähintään viisi minuuttia (5 min.) kerrallaan. Keittiötä on hyvä tuulettaa keittämisen aikana. Keitinvesi heitetään pois ja sienet huuhdellaan huolellisesti keittämisten välillä sekä lopuksi.

Korvasieniä säilötään usein myös kuivattamalla. Tällöin tulee kuivatustilassa huolehtia tehokkaasta tuuletuksesta. Kuivatut sienet tulee käsitellä samalla huolellisuudella kuin tuoreetkin ennen ruoaksi valmistamista. Kuivattuja sieniä liotetaan vähintään kaksi tuntia ennen keittämistä. Keittäminen suoritetaan kahteen kertaan kuten tuoreillakin sienillä.

Korvasieniä voidaan ostaa myös säilykkeinä. Säilykkeissä kaikki tarvittavat varotoimenpiteet myrkyn poistamiseksi on jo tehty ja sienet ovat heti käyttövalmiita.

(MTV3 Internet / Finfood)

Makuja-sivuilta löytyy mukavia ohjeita korvasienillä herkutteluun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja