Mainos

Keva lupaa selvittää autokauppakiemuransa

20:45

Kuntien eläkevakuutus Keva aikoo selvittää, onko yhtiön autohankinnoissa toimittu hankintalain mukaisesti.

– Jos tulkintamme on ollut väärä, sitten se toki oikaistaan, sanoi varatoimitusjohtaja Pekka Alanne

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Kevan toimitusjohtaja Merja Ailukselle hankittiin 46 000 euron työsuhdeauto ilman kilpailutusta, vaikka hankintalain mukaan yli 30 000 euron ostokset pitäisi kilpailuttaa. 

Keva osti Ailuksen edellisen auton kesäkuussa 2011 ja antoi sen vaihdossa autokaupalle jo seuraavana päivänä. Näin Ailuksen uudesta autosta maksettu hinta jäi nipin napin alle 30 000 euron rajan. Hankintalain tunteva professori Tomi Voutilainen sanoo lehdelle, että auto olisi kuitenkin pitänyt lain mukaan kilpailuttaa. 

Alanteen mukaan Keva on jo vuosia noudattanut samaa käytäntöä kaikissa autohankinnoissa, joissa yhtiöllä on ollut antaa vaihtoauto. Jos uudesta autosta maksettavan välirahan on arvioitu jäävän alle 30 000 euron, sitä ei ole kilpailutettu julkisten hankintojen Hilma-järjestelmän kautta, vaan on pyydetty tarjouksia eri autoliikkeiltä. 

Työsuhdeasunnot myös syynissä 

 Keva kertoi jo aiemmin, että se ryhtyy parantamaan myös työsuhdeasuntoihin liittyviä käytäntöjä. Tämäkin selvitys sai kimmokkeen Helsingin Sanomien uutisesta, jonka mukaan toimitusjohtaja Ailuksen työsuhdeasuntojen verotusarvo oli määritelty liian pieneksi. 

Virheen vuoksi verottajalle oli jäänyt ilmoittamatta noin 8000 euron verotusarvo. Kevan mukaan näin kävi hallinnossa sattuneiden inhimillisten erehdysten ja prosessien epäselvyyden vuoksi ja verottajaan on oltu yhteydessä asian korjaamiseksi. 

Yhtiön mukaan selkeiden menettelytapojen puute on johtunut myös siitä, että uusia asuntoetuja otetaan yhtiössä käyttöön harvoin. Kevan johdosta viidellä henkilöllä on työsuhdeasunto, yhtiö kertoi tiedotteessaan. Työsuhdeauto on 15 työntekijällä. 

Keva vastaa muun muassa kunta-alan henkilöstön työeläkeasioista. Yhtiön sijoitusomaisuuden arvo oli syyskuun lopussa lähes 37 miljardia euroa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.