Mainos

Keukenhof - keittiöpuutarha hollantilaisittain

Aivan Amsterdamin lähellä sijaitsee kukkamessuistaan tunnettu Keukenhofin puisto, jossa kukkivat huhti- toukokuussa miljoonat sipulikukat. Kukkapenkkien muodoissa sekä istutuksissa on havaittavissa välillä hyvin selkeä rytmi.

Paikka jonne Keukenhof aikoinaan perustettiin, oli 1400-luvulla koskematonta luontoa. Alueen omisti Hollannin herttuatar Jacoba van Beieren, joka metsästyksen ohella viljeli yrttejä linnan keittiön tarpeisiin. Tästä tulee nimi Keukenhof - suomeksi keittiöpuutarha.

Amsterdamin Vondelparkista tunnettu maisema-arkkitehti J.D. Zocher suunnitteli vuonna 1857 Keukenhofin linnan ympärille englantilaisen maisemapuutarhan. Vielä nykyäänkin puiston ilme perustuu tähän suunnitelmaan.

Massiivisilla kukkaistutuksilla, joissa käytetään hyväksi kukintojen eri värejä, puutarhaan saadaan värikkäitä, mutta kuitenkin rauhallisia kokonaisuuksia. Kaarevat istutusalueiden muodot luovat eri tiloihin pehmeyttä.

Pehmeälinjainen, rauhallisesti virtaava joki tai puro saa aistit lepäämään. Kauniisti rajatut reunat tekevät siitä tyylikkään huolitellun.

Hollantilaiset ovat innokkaita puutarhanhoitajia, mikä näkyy talojen hoidetuista pihoista. Niistä saa käyttökelpoisia vinkkejä ja ideoita, joita voi erinomaisesti soveltaa myös meille.

Pihat on rakennettu siten, että istutusalueet ovat omia selkeitä osioitaan. Nurmikko toimii puutarhan keuhkona jäsentäen ja nostaen muut elementit puutarhassa esiin. Oleskelualueisiin on panostettu ja niitä löytyy pihalta usein kaksin kappalein. Pyöreämuotoiset oleskelualueet ovat suosiossa.

Taidokkaasti porrastetulle pienelle sisäpihalle on istutuksille sinne tänne jätetty hauskoja istutusaltaita. Tilan viehättävyyttä lisää pihan perällä, taloa vastapäätä sijaitseva oleskeluhuone.

Tässä pienessä, kapeassa pihassa rytmitys on toteutettu harvinaisen hyvin. Piha alkaa selkeällä terassilla, sitä seuraava katseenvangitsija koostuu muotopuutarhasta ja vesiaiheesta ja toisessa päässä piha päättyy mukavasti kaareutuvaan ja nostettuun, tiilipäällysteiseen patioon. Kulkuväylien pintoihin on käytetty valkoista materiaalia - tässä tapauksessa se on simpukkarouhetta, mutta sen sijaan voi tietysti käyttää myös valkoista kiveä.

Lisätietoa: Keukenhof
www.keukenhof.nl

(Pioni 1.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.