Mainos

Keuhkosyövän hoitotulokset yhä hyvin synkät

Keuhkosyövän paranemisennuste on edelleen erittäin synkkä. Vain joka kymmenes keuhkosyöpäpotilas on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta. Suurin osa taudeista havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun hoito ei enää auta.

-Keuhkosyöpää ei seulota ollenkaan. Taudin luonne on niin aggressiivinen, ettei seulonnalla saada kuolleisuutta vähenemään, lääketieteen lisensiaatti Riitta Mäkitaro kertoo. Hän on selvittänyt keuhkosyövän kliinistä kuvaa, histologiaa ja ennustetta väitöstutkimuksessaan, joka tarkastetaan Oulun yliopistossa tänään. Tutkimuksessa käytettiin potilasaineistoa, jossa oli kaikki Oulun läänin yli 600 keuhkosyöpäpotilasta vuosilta 1990-1992. Vertailuna käytettiin vastaavantyyppistä väestöpohjaista tutkimusta 20 vuoden takaa.

Keuhkosyöpä on tupakkatauti

Keuhkosyövän keskimääräinen ennuste on vuosien saatossa selvästi kohentunut. Kun 20 vuotta sitten neljä prosenttia keuhkosyöpäpotilaista oli elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta, nyt vastaava osuus on kaksitoista prosenttia.

-Kaikissa muissa yleisimmissä syövissä viisivuotisennusteet ovat yli 70 prosentin tasolla, eturauhassyövässä jopa 80-90 prosenttia, Mäkitaro vertaa. Suomessa keuhkosyöpään sairastuu vuosittain noin 2000 henkilöä. Vielä enemmistö sairastuvista on miehiä, mutta naisten osuus kasvaa koko ajan. Syynä on naisten lisääntynyt tupakointi. Peräti 99 prosenttia keuhkosyövistä aiheutuu nimittäin tupakasta.

-Suomella on yksi tiukimmista tupakkalaeista maailmassa. Silti suomalaiset nuoret tupakoivat selvästi enemmän ja nuorempina kuin esimerkiksi keskieurooppalaiset ikätoverinsa. Mäkitaron mukaan 18-vuotiaista pojista 36 prosenttia polttaa tupakkaa. Samanikäisistä tytöistäkin tupakoitsijoita on melkein kolmannes. Myös passiivinen tupakointi lisää selvästi keuhkosyövän riskiä. Mitä enemmän ja nuorempana toisten sauhuttelua joutuu hengittämään, sitä vahingollisempaa se on.

-Suomessakin passiivisen tupakoinnin on laskettu aiheuttavan kymmeniä syöpiä vuosittain, Mäkitaro toteaa.

Rauhassolukasvain lisääntymässä

Väitöstutkimus vahvisti epäilyt siitä, että adenokarsinooma-keuhkosyöpätyyppi eli rauhassolukasvain on lisääntymässä. Kyseessä on yksi neljästä keuhkosyöpien päälajista, joka on esimerkiksi Yhdysvalloissa jo pitkään ollut yleisin keuhkosyöpätyyppi. Syytä sen yleistymiseen ei tiedetä.

-Yksi teoria on, että nykyään poltetaan filtterisavukkeita toisin kuin aikaisemmin. Tupakan savun hiukkaskoostumus on näin pienentynyt eli savu menee entistä syvemmälle keuhkoihin, Mäkitaro selvittää. Mäkitaron tutkimuksen vastaväittäjänä on dosentti Karin Mattson Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Vuokko Kinnula.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.