Ketjukirjeet eivät aina valehtele

Ketjukirjeet ovat ärsyttäviä, haitallisia ja kiellettyjä ainakin yrityksissä ja yhteisöissä. Kuitenkin huhtikuussa levinneestä CIH-tietokoneviruksesta ja sähköpostitse toukokuussa tarttuneesta zipped files -viruksesta ilmoitettiin ketjukirjeitse.

-Nämä ovat olleet ainoita tietokoneviruksista varoittavia ketjukirjeitä, jotka pitivät paikkansa. Yleensä kaikki virusvarotukset ovat hoaxeja, Data Fellowsin Erkki Lepre kertoo. Tyypilliset hoaxit eli väärät virusvaroitukset tai huijausketjukirjeet varoittavat ihmeellisestä viruksesta, joka tuhoaa heti sähköpostiviestin avaamisen jälkeen kaiken muistin ja kiintolevyn tietokoneesta. Toisaalta viestissä saatetaan kertoa helpoista tavoista ansaita muutama satanen. Yleensä viestit ovat englanninkielisiä.

-Virukset eivät leviä pelkästä sähköpostiviestin avaamisesta, Lepre painottaa. Virukset leviävät sähköpostin kautta ainoastaan liitetiedostoissa. Suurimmassa osassa ketjukirjeistä ei ole virusta, ne on tarkoitettu ainoastaan kiusantekoon. Ketjukirjeet tukkivat yritysten ja yhteisöjen tietokonepalvelimet, jolloin kenenkään sähköpostiohjelma ei enää toimi. Ketjukirjeet myös ärsyttävät vastaanottajiaan. Se on roskapostia sähköpostilaatikossa ja sen seasta pitäisi löytää halutut viestit.

Onko myös kiellettyä lähettää ystävälleen ketjukirje, jossa tämä voi testata luonteenpiirteensä ja ihannepuolisonsa laadun?
-Kunhan käyttää tervettä maalaisjärkeä, Lepre vastaa. Harmittomat kesäkivakirjeet eivät tuhoa kenenkään sähköpostijärjestelmää, kunhan sitä levitetään vain ystävien henkilökohtaisiin osoitteisiin eikä millekkään postituslistalle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat