Mainos

Keskustelut EU:n puolustuksesta alkavat Brysselissä

EU-maiden päämiehet aloittavat keskustelut Euroopan puolustuksesta huomenna Brysselissä, missä alkaa kaksipäiväinen huippukokous. Odotettu Ranskan, Britannian ja Saksan yhetinen puolustusaloite on kuitenkin lykkääntynyt huippukokouksen jälkeen.

Kolmen suuren puolustusaloite on vielä kiinni Britanniasta. - Viime kuussa pääministeri Blair näytti lähestyvän Ranskan ja Saksan aloitetta, mutta viime päivinä on ilmennyt, että Blairin ohella Lontoossa niin ulko- kuin puolustusministeriössäkin aivan kaikki eivät pidä siitä, mitä Blair on yrittänyt sanoa, EU-tutkija Peter Ludlow EuroComment-tutkimuslaitoksesta kertoo.

Suurin ongelma Britannialle on sama kuin Suomelle, julistus yhteisestä puolustuksesta eli se, miten EU-maiden väliset turvatakuut muotoillaan. Britannia neuvottelee pehmeämmästä sanamuodosta Ranskan ja Saksan kanssa. Ja yhteinen aloite saadaan huippukokouksen jälkeen.

Puolustus on kuitenkin jo nyt huomisen päivällispöydän keskustelun pääaihe. Muutenkin kaikki suuret kysymykset ovat pöydällä, vaikka lopullinen taistelu on vielä kaukana edessä.

- Nyt ensimmäistä kertaa päästään oikein kunnolla päämiestasolla puhumaan esimerkiksi komission kokoonpanosta, EU-asiantuntija Alexander Stubb Suomen HVK-valtuuskunnasta kertoo.

Tämän huippukokouksen uutuus on se, että perjantaina, toisena kokouspäivänä paikalta kotimaan asioiden takia poistunutta Saksan liittokansleria täällä edustaakin Ranskan presidentti.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.