Mainos

Keskustelu tasaveromallista kiihtyy jälleen Suomessa

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä patistaa hallitusta perustamaan työryhmän remontoimaan työn verotusta. Ala-Nissilä esittää, että tuloveroluokkia vähentämällä edetään kohti tasaveromallia. Tuoreessa kyselyssä kaksi kolmesta suomalaisyritysjohtajasta kannattaa siirtymistä tasaveroon.

Kaikilla sama verotus tuloista riippumatta, yritysjohtajista torikauppiaisiin. Eurooppalainen verokilpailu pakottaa suomalaiset poliitikot ottamaan pian kantaa kiusalliseen tasaveroon.

Keskustapuolueen veroasiantuntija Olavi Ala-Nissilä haluaa yksinkertaistaa työn verotusta ja vähentää tuloveroluokkia. Pääministeri Vanhasen luottomies esittää työryhmän perustamista, jotta seuraavissa hallitusneuvotteluissa olisi riittävästi tietoa tasaverosta.

- Suomessa ei ole valmiutta mennä siihen varmaan ensi vaalikaudellakaan, mutta mielestäni sitä kohti voitaisiin mennä niin, että tuloveroluokkia vähennetään, Nissilä toteaa.

Palkkatulojen tasavero leviää Eurooppaan idästä. EU:ssa tasavero on jo käytössä Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Slovakiassa. Seuraavaksi siihen ovat siirtymässä Unkari ja Tsekki. Tasaverosta haetaan kilpailuetua, kun itäisen Euroopan maat taistelevat erityisesti autoteollisuuden investoinneista. Keskustelu on laajentunut myös läntiseen Eurooppaan, viimeksi oikeisto rummutti tasaveron puolesta Saksan vaaleissa.

Kuoroon liittyvät nyt suomalaiset yritysjohtajat. Tuoreessa kyselyssä kaksi kolmasosaa yritysjohtajista kannattaa siirtymistä tasaveroon. Yhdeksän kymmenestä poistaisi perintöveron. Ala-Nissilä lupailee perintöveron remonttia, mutta kokonaan siitä ei luovuta - kuten kävi varallisuusverolle.

Hallituksen veropolitiikka sai yritysjohtajilta keskuskauppakamarin kyselyssä arvosanan tyydyttävä miinus. Yritysjohtajia närästävät osinkotulojen verotuksen kiristyminen sekä kovimpien palkkojen korkeat verot.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 26.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.