Keskustelu Lipposen asemasta kiihtyy SDP:ssä

Puhemieheksi valittu Paavo Lipponen uskoo epäilyistä huolimatta kykenevänsä yhdistämään arkipolitiikan yläpuolella olevan puhemiehen tehtävät ja SDP:n puheenjohtajuuden. Nurina kuitenkin lisääntyy myös SDP:n sisällä.

Lipposen motiiveja jäädä Jäätteenmäen hallituksen ulkopuolelle on epäilty ja epäillään - mutta ainakin perhe sai jäätelöt kun puhemiesvaali oli selvä.

Lipposen valinta oli selvä. Varapuhemieheksi valitaan huomenna keskustan Seppo Kääriäinen ja toisena varapuhemiehenä jatkaa kokoomuksen Ilkka Kanerva.

Ensi töikseen Lipponen varoitti, että eduskunta voi joutua kokoontumaan myös kesällä , kun EU-konventti saa valmiiksi luonnoksensa EU:n perustuslaiksi.

- Arvoisien edustajien on hyvä viipymättä aloittaa perehtyminen konventtiaineistoon, Lipponen sanoi.

Eniten on epäilty, miten Lipponen pystyy yhdistämään puhemiehen ja SDP:n puheenjohtajan tehtävät toisiinsa. Lipponen ei näe ongelmia vaikka puhemieheltä edellytetäänkin puolueettomuutta - ainakin istuntosalissa.

- Häneltä ei kuitenkaan edellytetä täydellistä puolueettomuutta hänen muussa toiminnassaan vaan puhemies voi toimia monin tavoin poliittisena vaikuttajana ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näin aion tehdä, Lipponen sanoo.


KESKUSTELU LIPPOSEN ASEMASTA KIIHTYY SDP:SSÄ

Puheenjohtajan Paavo Lipposen asemasta käytävä keskustelu kiihtyy SDP:n sisällä. Lipponen valittiin tänään eduskunnan puhemieheksi, mutta monet pitävät Lipposen samanaikaista asemaa hallituksen ulkopuolella, puhemiehenä ja puolueen johdossa ongelmallisena.

Lipponen itse vakuuttaa kykenevänsä yhdistämään sekä puhemiehen että puheenjohtajan tehtävät. Hän aikoo jatkaa SDP:n johdossa vuoden 2005 puoluekokoukseen saakka.

Lipponen kertoi pyytäneensä eduskunnan keskuskanslialta selvityksen, jonka perusteella hän katsoo voivansa yhdistää demaripuheenjohtajan ja puhemiehen tehtävät. Näin, vaikka puhemieheltä odotetaankin puolueettomuutta - ainakin istuntosalissa.

- Häneltä ei kuitenkaan edellytetä täydellistä puolueettomuutta hänen muussa toiminnassaan, vaan puhemies voi toimia monin tavoin poliittisena vaikuttajana ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun . Näin aion tehdä, Lipponen itse perusteli

Näin yksinkertainen tilanne ei ole, vaan monet demariedustajat ovat vakuuttuneet ettei tällainen asetelma toimi. Lipposen asema yhtäaikaa eduskunnan puhemiehenä arkipolitiikan yläpuolella, hallituksen ulkopuolella ja toisen päähallituspuolueen puheenjohtajana on pitemmän päälle kestämätön. Käytävillä tämä tunnustetaan demaripiireissäkin.

Myös Lipposen motivaation perään kysellään. Epämiellyttävä hallitusratkaisu näkyy kuulemma Lipposen kasvoilta - samalla kun kaatui Lipposen hallitus, kaatui myös Lipposen linja. Eli SDP:lle ongelma on olemassa.

- Kieltämättä se jossain määrin on, koska päivänpolitiikka on siirtynyt hyvin keskeisesti tänne eduskuntaan ja me tiedämme että puhemies ei voi osallistua politiikan tekoon, SDP:n kansanedustaja Reijo Laitinen kertoo.

Ensimmäiset ajatukset ylimääräistä puoluekokouksesta on myös heitetty. - No tietysti tilanne on poikkeuksellinen, mutta ei siitä nyt suurta ongelmaa ole. Onhan aikaisemminkin SDP:n puheenjohtaja ollut puhemiehenä, SDP:n kansanedustaja Arja Alho kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat