Keskustelu imaamikoulutuksesta jatkuu Ruotsissa

Imaamit eivät saisi ottaa opintolainaa.

Ruotsin opetusministeri Lars Lejonborgin ehdotus imaamikoulutuksen tekemisestä valtiolliseksi saa kannatusta Ruotsin muslimijohtajien keskuudessa.

Ruotsalainen imaamikoulutus pitää kuitenkin sisällään useita ongelmia, jotka pitäisi ratkaista ensin.

Ensinnäkin muslimiyhdistykset eivät ole yhtä mieltä siitä, kuinka koulutus tulisi hoitaa. Hoitaako valtio koulutuksen kokonaan vai järjestetäänkö osa koulutuksesta muualla, kuten kansanopistoissa? Entä kuinka valtiollisessa koulutuksessa opetettaisiin islamin uskontoa?

- Kysymys on uskottavuudesta. Kuka hyväksyisi imaamin, jonka valtio on kouluttanut? Jos muslimit eivät itse ole koulutuksen takana, ei imaamia hyväksytä. Jopa muslimimaissa on valtion sekaantuminen uskonnollisiin kysymyksiin hyvin herkkä asia, sanoo Islamilaisen yhdistyksen puheenjohtaja Mahmoud Khlafi Svenska Dagbladet-lehdessä.

Toinen suuri ongelma on se, että Sharia-laki kieltää korollisen lainan ottamisen. Toisin sanoen ruotsalaisimaamit eivät voisi ottaa opintolainaa ollenkaan, mikä ruotsalaisessa koulutusjärjestelmässä voi nousta ongelmaksi.

- Muualla maailmassa asia hoidetaan rahoitusavulla tai kertamaksulla. Mutta Ruotsissa tarvitaan opintolainaa. Monet meistä "tavallisista" muslimeista saavat ottaa korollista lainaa jos ei muuta mahdollisuutta ole. Mutta se on vaikeaa imaamiksi haluavalle, Kista-kansanopiston rehtori Abdulkader Habib sanoo.

Lue myös

Lue myös:

    Uusimmat