Keskustassa ennustetaan paineita hallituksen sisälle

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas vaatii keskustalta perusteellista ja avointa arviota vaalitappiosta. Tällä asetelmalla tuleviin eduskuntavaaleihin ei voida lähteä, hän sanoo.

Rantakangas ounastelee, että keskustan ja kokoomuksen väliset jännitteet hallituksessa kasvavat.

- On syntynyt käsitys, että kokoomus on saanut monia asioita julkisuudessa "korvamerkittyä", vaikka niissä on meidän tavoitteitamme. Se vaatii ministeriryhmältä ja eduskuntaryhmältä skarppaamista.

Ainakin hallituksen aluepolitiikkaa olisi Rantakankaan mukaan linjattava uudelleen. Nyt mielikuva on, että aluepolitiikka sekä Pohjois-Suomen ja maaseudun asiat ovat olleet liian vähän esillä päätöksenteossa. Etelän kaupungeissa taas on oltu liikaa samoilla linjoilla kuin kokoomus.

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi ei taas näe suurta tarvetta hallituspolitiikan muutoksille. Peiliin on kuitenkin syytä katsoa.

- Jos keskusta näyttäytyy riitaisena ja eripuraisena joukkona, niin sillä ei vaalivoittoja oteta.

Kiviniemen mukaan tätä ei voi sysätä yhden ihmisen syyksi. Hän kuitenkin totesi, että eniten näitä erilaisia viestejä on lähettänyt puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Myös valtakunnallinen kampanjointi ontui. Mainonta jäi pitkälti ehdokkaiden ja kunnallisjärjestöjen harteille, ja se ei Kiviniemen mukaan nykypäivänä riitä.

Puoluesihteeriksi viime kesän puoluekokouksessa pyrkinyt kansanedustaja Kimmo Tiilikainen ei hänkään panisi hallituspolitiikkaa uusiksi.

- Jos hallituksen politiikka olisi huonoa, silloinhan kokoomuksen ja vihreidenkin pitäisi siitä kärsiä, äänensä menettänyt Tiilikainen sanoi.

Hän arveli, että ehkä pikemminkin keskustalaisten pitäisi itse arvostaa enemmän saavutuksiaan hallituksessa.

- Ellemme itse arvosta omia saavutuksiamme, miten kannattajammekaan niitä arvostaisivat?

Vaalikentillä laimeaa

Rantakangas yllättyi siitä, että perussuomalaisten kyselykannatus toteutui näin laajasti myös itse vaaleissa. Keskustan omalla vaalikentällä into jäi laimeammaksi kuin joskus aiemmin.

- Pidempään on ollut havaittavissa, että keskustan vahvimmilla kannatusalueilla luottamus harjoitettuun politiikkaan on heikentynyt.

Tuloksen arviointi pääsee käyntiin keskustan puoluehallituksessa torstaina. Vaatiiko tilanne esimerkiksi henkilövaihdoksia?

- Ei pidä sulkea missään tapauksessa näitä vaihtoehtoja. Puoluejohto on valittu seuraavaan puoluekokoukseen asti. Eduskuntaryhmän johto valitaan vuosittain, ja ministereillä pitää olla eduskuntaryhmän luottamus. Näin se marssijärjestys menee, Rantakangas listaa.

Puoluesihteeri ja vaalipäällikkö Korhonen pysytteli tänään julkisuuden ulottumattomissa eikä vastannut soittopyyntöihin. Puoluetoimiston mukaan hän oli kokousmatkalla Seinäjoella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat