Mainos

Keskustanuoret ehdottavat Suomeen "mäkkäriveroa"

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen ehdottaa Suomeen "mäkkäriveroa". Kurvisen mielestä jatkuvasti kasvaville terveyseroille on pantava piste.

– Suomalaiset ikääntyvät, ja palvelujen tarve kasvaa. On tehtävä politiikkaa, jolla painetta palveluista, sairauksien hoidosta ja ongelmien kärjistymisestä siirretään terveyden edistämiseen ja kaikenlaiseen ennaltaehkäisyyn.

Konkreettisena keinona Kurvinen olisi valmis korottamaan epäterveellisen roskaruoan, makeisten sekä energiajuomien ja limsojen verotusta.

Mäkkäriveroa voi Kurvisen mukaan verrata New Yorkissa Yhdysvalloissa valmisteltuun suunnitelmaan, jolla sokeripitoisten virvoitusjuomien tarjoilukokoa kaupungissa rajoitettaisiin.

– Me eurooppalaiset olemme monesta amerikkalaisesta ratkaisusta eri mieltä, mutta New Yorkin pormestarin kaavailujen suomalaista veropainotteista sovellusta kannattaisi pohtia kiihkottomasti. Liikalihavuus ja ylipaino ovat todellisia ongelmia sekä Amerikassa että Suomessa. Niillä on suora yhteys moniin muihin terveyden ongelmiin.

Kurvisen mielestä jokaisella on vastuu omasta terveydestään, mutta tasa-arvoon pyrkivässä hyvinvointiyhteiskunnassa kansalaisten terveys on myös yhteiskunnallinen kysymys. Useiden tutkimusten mukaan suomalaisten terveyserot uhkaavat räjähtää käsiin.

– Moni suomalainen aloitti kuntoilun ja dieettaamisen kesälomien jälkeen ja hyvä niin, mutta ongelmat pahenevat varsinkin pienituloisilla.

Kurvinen muistuttaa, että terveyden vinoutuminen alkaa useimmiten jo kouluiässä. Tämän vuoksi kunnat on velvoitettava tarjoamaan nykyistä enemmän kotimaista, terveellistä lähiruokaa. Kouluruokailun laadun kehittämiseen on kiinnitettävä enemmänkin huomiota.

– Karkkipussi automaatista tai hampurilainen lähimäkkärissä eivät saa missään tilanteessa olla terveellisen kouluruoan korvikkeita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.