Keskustan Timo Kallista väliaikainen puhemies

Eduskunta on valinnut puhemiehistön hallituksen muodostamiseen asti. Timo Kallin tehtävänä on aloittaa hallitusneuvottelut. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Ilkka Kanerva ja toiseksi Johannes Koskinen.

Eduskunta on jatkanut järjestäytymistään puhemiehistön valinnalla. Uudeksi eduskunnan puhemieheksi on valittu keskustan ryhmänjohtaja Timo Kalli. Hän sai puhemiehen vaalissa 189 ääntä.

Kallin pesti jää kuitenkin tilapäiseksi, sillä hän on lupautunut tehtävään vain hallitusneuvottelujen ajaksi. Kalli antaa torstaina suurimman puolueen keskustan puheenjohtajalle Matti Vanhaselle hallitustunnustelijan tehtävän.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin kokoomuksen Ilkka Kanerva. Hän sai edustajatovereiltaan 178 ääntä. Myös Kanervan valinta on tässä vaiheessa tilapäinen. Hänen mahdollisuutensa jäädä puhemiehistöön riippuvat hallitusneuvottelujen tuloksista ja äänikuningas Sauli Niinistön ratkaisusta.

Jos nykykäytäntöä jatketaan, eduskunnan puhemies valitaan toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta, joka näillä näkymin olisi kokoomus.

Puhemiehistöön tehtiin tänään kuitenkin yksi pidempiaikainenkin valinta. SDP:n mandaattipaikan sai entinen oikeusministeri Johannes Koskinen, joka sai toisen varapuhemiehen vaalissa 183 ääntä. Koskisen valinta sovittiin jo SDP:n eduskuntaryhmässä pysyväksi.

Väyrynen sai kannatusta

Puhemiesvaalin toimitusta johti eduskunnan ikäpuhemiehenä entinen kulttuuriministeri Claes Andersson, 69. Paikoista äänestettiin erikseen eli kolmeen kertaan. Ennalta sovitusta käsikirjoituksesta huolimatta jokaisessa äänestyksessä annettiin myös protestiääniä.

Varsinaisen puhemiehen vaalissa keskustan Paavo Väyryselle annettiin neljä ääntä. Äänet jouduttiin kuitenkin hylkäämään, koska Väyrynen ei ole tällä hetkellä vaalikelpoinen jätettyään valtakirjansa taktisista syistä tarkistuttamatta.

Ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa annettiin neljä ääntä Johannes Koskiselle ja toisen varapuhemiehen vaalissa kolme ääntä Matti Ahteelle, joka hävisi puhemiesehdokkuuden SDP:n ryhmässä täpärästi Koskiselle.

Yksittäisiä ääniä äänestyksissä saivat muun muassa Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Harri Jaskari (kok.), Claes Andersson (vas.), Sauli Niinistö (kok.), Esko-Juhani Tennilä (vas.), Martti Korhonen (vas.), Raimo Vistbacka (vas.) ja Heli Paasio (sd.).

Kaksoismandaatti ei ongelma

Lyhyessä kiitospuheessaan edustajille Kalli kantoi huolta äänestysaktiivisuudesta. Hän huomautti nuorten poissaolon uurnilta näkyvän jo edustajien keski-iässä, joka on nyt 47,9 vuotta.

Uuden puhemiehistön lehdistötilaisuudessa Kalli ei pitänyt ongelmana kaksoisrooliaan eduskunnan puhemiehenä ja keskustan ryhmäpuheenjohtajana. Jos päällekkäisyysongelmia jossain tilanteessa tulee, hän jäävää itsensä.

Kanerva ilmaisi halunsa jatkaa viime kaudella alkuun saattamiaan eduskuntatyön uudistushankkeita puhemiehistössä, jos kokoomuksen ryhmä ja puolueen puheenjohtaja niin päättävät.

Koskinen näki työsarkaa muun muassa "eskarista alakoululaiseksi" ehtineen perustuslain toimivuuden arvioinnissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat