Mainos

Keskustan Sipilä: Telakoiden työpaikat eivät hallitusta juuri liikuta

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvostelee MTV3:n nettikolumnissa hallituksen päättämättömyyttä, minkä takia suuri risteilijätilaus menetettiin Ranskaan.

Suomen hallitus päätti ennen joulua, ettei Suomi anna STX Finlandille sen pyytämää 50 miljoonan euron pääomalainaa. Tämän jälkeen Turun telakka hävisi kilpailun Royal Caribbean -varustamon luksusristeilijästä. Se rakennetaan Turun sijaan STX:n telakalla Ranskan Saint Nazairessa. Tilaukseen sisältyy mahdollisuus myös toisen aluksen rakentamisesta.

Juha Sipilän mukaan nyt onkin syytä olla huolissaan hallituksen päättämättömyydestä ja näköalattomuudesta.

– Nyt näyttää siltä, että hallitus suhtautuu turhan kevytmielisesti menetettyihin työpaikkoihin ja siihen, miten korkean osaamisen teollisuudenala saadaan pidettyä Suomessa.

Hallituksen mukaan se teki kaikkensa laivatilauksen saamiseksi Suomeen.

– Mutta tekikö hallitus todella kaikkensa ja miten se aikoo toimia jatkossa? Kohtalokkaampaa suomalaiselle telakkateollisuudelle näyttää olevan se, että pystytäänkö jo kahden pienemmän TUI-risteilijäaluksen rakennusaikainen rahoitus järjestämään, Sipilä kirjoittaa MTV3:n nettikolumnissa.

Hallituksen etsittävä uusia keinoja

Sipilä muistuttaakin, että jos TUI-ristelijöiden rahoitusta ei pystytä järjestämään, niin sillä olisi dramaattiset seuraukset suomalaiselle telakkateollisuudelle ja sadoille pk-yrityksille meriteollisuudessa.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Turun STX-telakka on työ- ja elinkeinoministeriön tulkinnan mukaan kriisiyhtiö, jonka lainoille valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera ei voi antaa takausta.

Sipilän mukaan hallitus ei voi käpertyä sen taakse, että pääomalainan myöntäminen on lain vastaista. Sipilä kehottaakin kolumnissa hallitusta etsimään muita ratkaisuja.

– Telakkayhtiön rahoituspohjan vahvistamiseksi valtio voisi esimerkiksi osallistua omistusjärjestelyihin menemällä mukaan yritykseen itse.

SDP:n Paananen vaatii kaikkia keinoja käyttöön

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen otti tänään myös kantaa vellovaan telakka-keskusteluun. Hän vaatii kannanotossaan kaikkien mahdollisten keinojen käyttöönottamista, jotta TUI-risteilijäalusten rahoitus turvataan.

Paananen pitää Sipilän tavoin yhtenä vaihtoehtona valtion aktivoitumista omistajana meriteollisuudessa.

– Valtio harjoittaa jo nyt aktiivista omistajapolitiikkaa talouden eri sektoreilla. Myöskään meri- ja telakkateollisuuden tervettä yritystoimintaa ei pidä sulkea pois, mikäli valtion mukanaolo olisi ratkaiseva tekijä, Paananen kirjoittaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) oli vielä alkuviikolla eri linjoilla puolueensa puoluesihteerin kanssa. Urpilaisen mukaan valtion ei pidä lähteä pelastamaan vaikeuksissa olevaa telakkayhtiö STX Finlandia ryhtymällä sen omistajaksi.

(MTV3)

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 12.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.