Mainos

Keskustan Sipilä: Selvitys euron tulevaisuudesta

Puheenjohtaja Juha Sipilä kokoaa työryhmän selvittämään Keskustaa varten euron tulevaisuutta ja Suomen vaihtoehtoja. Keskustan mukaan hallitus on kyvytön tai haluton tällä hetkellä edistämään keskustelua eri vaihtoehdoista.

– Selvästi on tarve tälläiselle keskustelufoorumille, jossa kiihkottomasti ja rakentavasti käydään läpi Suomen erilaisia vaihtoehtoja.

Sipilän mukaan Espanjan pankkien tukemisesta käyty eduskuntakeskustelu osoitti, että Suomen pitkän tähtäimen vaihtoehtojen arviointi on nyt välttämätöntä.

– Eduskuntakeskustelu oli kyllä hyvin pinnnallinen, kun puhutaan mihin suuntaan Suomea ollaan viemässä.

Useiden talousasiantuntijoiden mukaan vaihtoehtoja olisi vain kaksi: joko euron hajoaminen tai EU:n muuttaminen liittovaltioksi. Sipilä uskoo, että on myös kolmas vaihtoehto: EU:n kehittäminen itsenäisten valtioiden liittona ja euron jatko niiden maiden yhteisenä valuuttana, jotka haluavat ja kykenevät sitoutumaan yhdessä sovittuihin rahaliiton sääntöihin.

Työryhmän tulee arvioida Suomen vaihtoehtoja myös siinä tapauksessa, että euro hajoaa tai EU muuttuu liittovaltioksi.

Vaarat eivät pelota

Sipilä ei hätkähdä sitä, että komissaari Olli Rehn varoitteli viime kuussa euroselvityksen vaaroista. Rehnin mukaan eurosta luopumisen taustaselvitys voitaisiin tulkita tahdonilmaisuksi. Sipilän mukaan tämä varoitus ei koske oppositiopuoluetta.

– Ymmärrän hallituksen asetelman tässä tilanteessa. Oppositiosta käsin me voimme tälläistä keskustelua käydä. Hallituksen asetelma on ongelmallisempi, jos he pohtivat siellä julkisesti vaihtoehtoja Italian lainankorot voivat nousta.

Keskustan työryhmään kuuluvat Sipilän lisäksi Euroopan parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki, kansanedustaja Antti Kaikkonen, kansanedustaja Mari Kiviniemi ja kansanedustaja Mauri Pekkarinen. Lisäksi työryhmään kutsutaan pysyviä asiantuntijoita ja kuullaan muita asiantuntijoita tarpeen mukaan. Ryhmä on kasassa ainakin vuoden ja syksyn aikana järjestetään ensimmäinen seminaari aiheen ympärille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.