Mainos

Keskustan puoluevaltuuskunta: Maatalous unohdettu

Keskustan mielestä hallitus on vesittänyt huolestuttavalla tavalla Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa saavuttaman maataloutta koskevan neuvottelutuloksen. Puolueen kenttäkäsittelyyn lähettämässä maatalouspoliittisessa asiakirjassa vaaditaan, että liittymissopimuksen oikeuttamat ja komission hyväksymät kansalliset tuet on maksettava täysimääräisinä.

Keskustan puoluevaltuuskunta syytti sunnuntaina Naantalissa hallitusta maatalouden ongelmien ja kansallisten etujen unohtamisesta. Valtuuskunnan mielestä tuen antaminen ehdoitta EU:n komission Agenda 2000 -esitykselle oli vakava virhe. Maatalousministeri Kalevi Hemilän olisi keskustan näkemyksen mukaan pitänyt ensin pyrkiä saavuttamaan yhteisymmärrys Suomen maatalousongelmien ratkaisemisesta, kuten Saksa ja Ranska ovat tehneet.

Entinen MTK:n puheenjohtaja ja ulkoministeri Heikki Haavisto arvioi, että hallitus on leikannut EU:n hyväksymiä maataloudelle tulevia korvauksia yli 700 miljoonalla markalla. Hän katsoi hallituksen hoitaneen lisäksi erittäin huonosti liittymissopimuksen ns. vakavien vaikeuksien tukea koskevat neuvottelut. Tuki maksetaan investointitukena, joka on Haaviston mukaan aiheuttanut vakavaa alueellista eriarvoisuutta viljelijöiden keskuudessa.

Tämän artikla 141:n soveltaminen pitää neuvotella uudelleen vuonna 1999. Haaviston mielestä alun perin pohjoisena tukena sovellettavan artiklan käyttö tulee olemaan vaikeaa, kun sen vesittäminen on jo hyväksytty.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.