Mainos

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Väyrynen pysyy kansalaispuolueen pääministeriehdokkaanakin: "Toivotamme hänelle onnea pyrkimyksissään"

2:01

Kansalaispuolue on aloittanut eduskuntavaaliehdokkaiden rekrytoimisen ja kertoo tavoittelevansa täysiä listoja jokaisesta manner-Suomen vaalipiiristä. Puolue sanoo nimeävänsä ensimmäiset kansanedustajaehdokkaat kevään aikana.

– Tavoitteena on saada vaaleissa läpi vähintään yksi kansanedustaja jokaisesta vaalipiiristä. Monesta vaalipiiristä on potentiaalia saada eduskuntaan useampikin kansanedustaja, arvioi MTV Uutisille kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen.

Puolueen johdossa on erikoinen tilanne, sillä sen pääministeriehdokas Paavo Väyrynen pyrkii parhaillaan myös keskustan puheenjohtajaksi. Kilpeläinen ei ole tilanteesta huolissaan.

– Toivotamme Väyryselle onnea hänen pyrkimyksissään. Kansalaispuolue on viime viikkojen aikana lähtenyt laajentamaan toimintaansa ja meille on lähtenyt mukaan hyvin paljon merkittävässä asemassa olevia, esimerkiksi valtuustoissa vaikuttavia ihmisiä ja tavoitteena on laajentaa puolueen kärkeä.

"Emme ole eliitin puolue"

Puolue haluaa herättää nukkuvat äänestäjät.

– Ihmiset ovat pettyneitä politiikkaan ja esimerkiksi kotiseudullani Kainuussa lähes puolet jättää äänestämättä. Nyt me rekrytoimme koko kansaa ehdokkaaksi ja niitäkin ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet poliittisessa toiminnassa mukana. Emme siis ole mikään eliitin puolue vaan kansan asialla.

Kilpeläisen mukaan puolue vastustaa EU:n keskittävää politiikkaa.

– Suomen täytyy pysyä liittoutumattomana, eli sanomme Natolle ei. Vastustamme myös EU:n keskittävää politiikkaa, joka on haitaksi Suomen taloudelle. Maan talous on kehittynyt huomattavasti esimerkiksi Ruotsin taloutta heikommin.

"Maakuntiin pitäisi panostaa"

Myös kotimaassa tapahtuva keskittäminen on Kilpeläisen mukaan keskeytettävä.

– Pääkaupunkiseudulle rakennetaan valtion tukemana kymmeniä tuhansia asuntoja. Sen sijaan maakuntien tyhjentäminen pitäisi lopettaa. Suomalaisten voimavarat ovat vahvasti myös maakunnissa, joihin on syytä panostaa.

Sotella on kansalaispuolueen mukaan negatiivisia vaikutuksia maakuntiin.

– On syntynyt tilanne, jossa työssäkäyvien ihmisten tulot eivät riitä päivittäiseen elämiseen. Keskituloiset köyhtyvät tällä hetkellä, koska asumiskustannukset yksinkertaisesti karkaavat käsistä, Kilpeläinen sanoo.

– Maakunta- ja soteratkaisut ovat keskittäviä ja vievät palveluja kunnista ja maakunnista, joissa julkinen sektori on perinteisesti ollut suuri työllistäjä. Nyt palveluja ajetaan alas, vaikka julkinen sektorikin voi toimia nykyaikaisesti ja tehokkaasti.

Kansalaispuolue haluaa valtiolta vahvempaa omistajapolitiikkaa.

– Monessa maakunnassa on vähän ihmisiä ja sen vuoksi pääomat puuttuvat. Valtion tulisi ottaa aktiivisempaa roolia ja mahdollistaa se, että maakuntiin saadaan työtä ja toimeliaisuutta. Turvattujen työtehtävien myötä myös yrittäjyys mahdollistuisi parhaillaan tyhjentyvissä maakunnissa. Esimerkiksi uusiutuvat luonnonvarat tarjoaisivat valtavat mahdollisuudet. 

29:37

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja