Keskustan puheenjohtajakilpa kiristyy

Keskustajohtaja Esko Ahon mahdollinen vetäytyminen päivänpolitiikasta pistää keskustan puheenjohtajakilvan askelmerkit uusiksi. Puheenjohtajuuskysymys nähtiin vielä hetki sitten lähinnä Ahon, 47, ja haastaja Anneli Jäätteenmäen, 46, kaksinkamppailuna, mutta nyt tilanne on toinen.

Lähtökuoppien kaivamista on aloittamassa Aholta jäävälle tyhjälle tontille useampikin kilpailija, vaikkei osanottoaan ole vielä vahvistanut kukaan.

Jäätteenmäki sijaiseksi

Ensiksi täytettävänä on puolueen sijaisjohtajan paikka. Jäätteenmäki valittaneen ensi kuussa muitta mutinoitta puolueen sijaispuheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokoukseen asti.

Nykyisistä varapuheenjohtajista Matti Vanhanen, 45, antaa Jäätteenmäen valinnalle sijaisjohtajaksi tukensa. Samalla hän myöntää olevansa itse kiinnostunut kesällä avautuvasta puheenjohtajuudesta.

-Olen ilman muuta kiinnostunut tehtävästä ja olen valmistautunut siihen hyvin, Vanhanen vahvistaa.

Vuonna 1991 Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan noussut Vanhanen sanoo kuitenkin kuuntelevansa nyt kevättalvelle asti kentän ääntä ja tekevänsä palautteen perusteella ratkaisunsa ehdokkuudestaan viimeistään maaliskuussa.

Vanhanen soisi puolueväen kannalta, että myös muut ehdokkaat ilmoittautuisivat kilpaan viimeistään kevättalvella. Näin kenttäväki saisi riittävästi aikaa testata ehdokkaita monelta kantilta. Vanhanen sanoo esittävänsä itse puoluehallituksessa, että Jäätteenmäki toimisi sijaisjohtajana Hämeenlinnan puoluekokoukseen asti.

-Hän sai varapuheenjohtajan vaalissa suurimman äänimäärän ja hänellä on tässä suhteessa luontevin mandaatti johtaa puoluehallitusta tulevaan kesään saakka.

Keskustan puoluehallitus päättää sijaisjohtajasta 23. marraskuuta. Jos tarpeelliseksi katsotaan, päätös voidaan viedä vielä vahvistettavaksi puoluevaltuuskunnalle, joka kokoontuu Rovaniemellä 24.-25. marraskuuta.

Ylimääräisen puoluekokouksen järjestämiselle puolueessa ei ole lämmetty.

Aula ei lähde

Nykyisestä puoluejohdosta Maria Kaisa Aula, 39, ei lähde tavoittelemaan puheenjohtajuutta. Aula kertoi tänään, ettei hänellä ole halua lähteä rakentamaan niin pitkäjänteistä projektia kuin puheenjohtajuus olisi.

Aula nostaa Jäätteenmäen ohella vahvimmaksi kandidaatiksi talvella Brysselistä Suomeen palaavan komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikön Olli Rehnin, 39.

-Kyllä minulla on sellainen käsitys, että Anneli Jäätteenmäki ja Olli Rehn olisivat ne todennäköisimmät tai relevanteimmat ehdokkaat tässä tilanteessa.

Aula ei pidä ongelmana sitä, että puheenjohtaja valittaisiin parlamentaarisen elämän ulkopuolelta.

-Vaalit ovat tulollaan ja ehtiihän sitä kansanedustajaksikin vielä hakeutua, Aula toteaa.

Sijaisjohtajan paikalta Jäätteenmäki pääsisi puheenjohtajavaaleihin niin sanotusti "paalulta". Aulan mielestä puheenjohtajiston vastuunjakoa on nyt mietittävä hieman uusiksi, koska asetelma on hieman toinen kuin Jäätteenmäen toimiessa Ahon sapattivapaan tuuraajana.

-Onhan tästä puoluekokoukseen valmistautumisestakin ja puheenjohtajakisastakin kysymys nyt vähän eri tavalla, Aula huomauttaa.

Myös Vanhasen mielestä puheenjohtajiston vastuunjakoa on tässä tilanteessa "hieman tarkistettava".

Ahon perintö


Vanhanen kertoo Ahon ratkaisun olleen hänellekin yllätys. Hän myöntää, että "jälkikäteen katsellen" keskustajohtajan Harvardin jälkeisessä olemuksessa oli ehkä nähtävissä pientä väsähtämistä.

-Minä kuitenkin katsoin, että hän haki uutta tyyliä, johon ei kuulunut jatkuvasti äänessä oleminen.

Vanhanen näkee kuitenkin, että Ahon syksyisistä avauksista löytyy vielä ammennettavaa tuleviin vaaleihinkin. Näitä on mm. Ahon moneen kertaan yrittämä avaus kasvatuksen haasteista. Myös Ahon painottamassa kotimarkkinavetoisessa taantuman torjunnassa on Vanhasen mukaan kantavuutta pidemmällekin.

-Minä en ainakaan aio olla näitä kahta teemaa hylkäämässä, Vanhanen toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat