Mainos

Keskustan ministerit

Mauri Pekkarinen

Mauri Pekkarinen

Kauppa- ja teollisuusministerin paikan saanut Mauri Pekkarinen, 55, jos kuka on tehnyt työtä ministerinsalkkunsa eteen. Koko keskustan oppositioajan Pekkarinen haastoi väsymättä Paavo Lipposen ja muut sateenkaarihallituksen ministerit väittelyihin eduskunnan istunnoissa. Jyväskylässä asuva Pekkarinen on kansanedustajien kokeneinta kaartia. Hän on istunut eduskunnassa vuodesta 1979. Ministerikokemustakin on takavuosilta, hän oli sisäministeri Esko Ahon hallituksessa. Viime vaalikaudella Pekkarinen teki jo lähtöä politiikasta, mutta yritykset päästä Suomen Pankkiin kaatuivat erikoislaatuisissa kiemuroissa.


Liisa Hyssälä

Liisa Hyssälä

Uusi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä, 54, aloittaa kolmannen kautensa kansanedustajana. Liedossa Varsinais-Suomessa asuva Hyssälä on hammaslääketieteen tohtori ja valtiotieteen maisteri. Politiikkaan Hyssälä tuli vasta - kuten hän on itse sanonut - kypsällä iällä. Sitä ennen kokemusta oli karttunut paitsi lääkärinä niin yrittäjänä, tutkijana, opettajana. "Olen elänyt ja tehnyt työtä kokovartalotyylillä", hän kuvaili kerran. Mutkattomanoloinen ja rempseällä otteella asioihin tarttuva Hyssälä on eduskunnassa paneutunut erityisesti sosiaaliasioihin - ja tehnyt sen kuuluvalla äänellä.

Hannes Manninen

Hannes Manninen

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen, 56, tuli eduskuntaan 1995 Tornion kaupunginjohtajan paikalta. Vanhoillislestadiolaisessa suurperheessä kasvanut hallintotieteiden kandidaatti on ehdoton raittiusmies, jonka intohimoja ovat kesäiset hillasuot ja marjametsät. Kuntaministerin paikalle vahvana meriittinä oli myös Suomen kuntaliiton puheenjohtajuus.

Juha Korkeaoja

Juha Korkeaoja

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, 53, on agronomi Kokemäeltä. Vuodesta 1991 eduskunnassa istunut kielitaitoinen ja ulkopolitiikkaan paneutunut poliitikko olisi sopinut monelle muullekin ministerinpaikalle. Viljelee mallasohraa.

Paula Lehtomäki

Paula Lehtomäki

Kauppa- ja kehitysministerin tehtävän saanut kuhmolainen Paula Lehtomäki, 30, on pitänyt kovaa vauhtia niin omassa elämässään kuin politiikassa. Opiskeluvuodet Turussa tuottivat maisterin paperit sekä yliopistosta että kauppakorkeakoulusta. Matkan varrella hankittu venäjäntaito voi olla avuksi lähialueministerin tehtävien hoitamisessa. Viime kesänä vasta ensimmäistä kauttaan eduskunnassa istunut Lehtomäki valittiin keskustan varapuheenjohtajaksi. Reipasotteinen Lehtomäki harrastaa hiihtoa ja pyöräilyä eikä arkaile laulaa karaokessa. Eduskuntavaaleissa hän testasi valitsijoiden huumorintajua pikkutuhmalla mainoksellaan.

Matti Vanhanen

Matti Vanhanen

Puolustusministeri Matti Vanhanen, 47, on pätevöitynyt vuosien mittaan keskustan EU-ekspertiksi. Entinen nuorisopoliitikko nousi eduskuntaan 1991. Melko puhdasverisen ammattipoliitikon nousua vielä korkeammalle on haitannut hieman väritön persoonallisuus. Vanhanen on ydinvoiman vastustaja, jonka aktiivisuus ja ns. Vanhasen ponsi vaikuttivat keskeisesti lisäydinvoimahankkeen kaatamiseen kymmenen vuotta sitten.


Tanja Karpela

Karpela, Tanja, kansanedustaja.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela, 32, on tehnyt keskustan piirissä työtä perhepolitiikan asioissa, mutta julkisuudessa hänet tunnetaan paremmin valtiovarainministeri Sauli Niinistön naisystävänä ja vuoden 1991 Miss Suomena. Karpela valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 1999 ja viime vaaleissa hän oli yli 19000 äänellään vaalien äänikuningatar. Ammattikorkeakoulussa sosionomin tutkinnon hankkinut Karpela on aloittanut uran luomisen myös ammattiyhdistyspolitiikassa. Hän johtaa STTK-laista Suomen sosionomit -yhdistystä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.