Mainos

Keskustan Korhonen: Myös Pekkarinen oli esillä pääministerikaavailussa

Keskustan puoluesihteerin mukaan kesäkuun 2003 tilanne ei ollut selkeä ja yksioikoinen, vaan sisäpiirin pöydissä tapahtui paljon ja tässä yhteydessä nousi esiin myös Pekkarisen nimi.

Keskustelu vuoden 2003 kesäkuun hallituksenvaihdoksesta saa jälleen uusia piirteitä. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoo Pohjalaisen haastattelussa, ettei Matti Vanhanen ollut ainut ehdokas pääministeriksi Anneli Jäätteenmäen eron jälkeen. Hänen mukaansa myös kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen nimi nostettiin esiin.

- Kyllä, keskustassa pohdittiin myös Pekkarisen valitsemista pääministeriksi, hän sanoo.

Korhonen haluaa lehden mukaan paljastuksellaan tähdentää, ettei kesäkuun 2003 tilanne ollut selkeä ja yksioikoinen. Muutaman päivän aikana asiat vyöryivät voimalla moneen suuntaan. Korhosen mukaan sisäpiirin pöydissä tapahtui paljon, ja tässä yhteydessä nousi esiin myös Pekkarisen nimi.

Korhonen oli kesällä 2003 keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja. Pahimpaan kriisiaikaan Jäätteenmäki kutsui hänet Helsinkiin. Korhosen mielestä koko tapauksesta ei ole vielä sanottu lopullista sanaa.

Jäätteenmäki kertoi viikonloppuna Iltalehden haastettelussa, että sosiaalidemokraatit olisivat suunnitelleet Paavo Lipposen palauttamista pääministeriksi. Sosiaalidemokraatit ovat kiistäneet väitteen. Korhonen ei aseta haastattelussa Jäätteenmäen sanoja suoranaisesti kyseenalaisiksi.

SDP:n juoni?

Oletteko siis Jäätteenmäen kanssa samaa mieltä siitä, että takana oli SDP:n juoni?

- Mikä sitten on salajuoni... kaikki tapahtui joko tieten tai ei. Kyllähän SDP pohti Lipposen palauttamista, hän huomauttaa.

Korhonen ei pidä kummallisena sitä, että Jäätteenmäen eron jälkeen paikasta syntyi kilpailua.

- Tilannehan oli avoin. Oli luonnollista, että pääministeriksi oli ehdokkaita. Kokoomuskin ajatteli uutta hallitusvaihtoehtoa. Lipponen oli demareiden puheenjohtaja ja myös pääministeriehdokas. Ei sitä kannata kiistää. Eivät demarit ehdoin tahdoin jättäneet pääministerin paikkaa keskustalle, hän jatkaa.

Pohjalainen kysyi kesäkuun 2003 asioista myös keskustan tuolloiselta puoluesihteeriltä Eero Lankialta. Hänen mukaansa Vanhanen oli puolueen varapuheenjohtajana jonossa seuraavana Jäätteenmäen jälkeen. Vakavalla tavalla ei hänen tietääkseen ollut muita nimiä esillä.

Ajoiko SDP Lipposta pääministeriksi?

- Niissä pöydissä, joissa olin läsnä, SDP hyväksyi, että keskusta pitää pääministerin paikan, vastaa Lankia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.