Mainos

Keskustan ja SDP:n suosio vaalivoittajiksi kasvanut

Keskusta ja SDP ovat parantaneet asemiaan tulevien eduskuntavaalien vaalivoittajiksi. Suomen Gallupin helmikuussa neljälle suurimmalle puolueelle tekemässä tutkimuksessa keskustan voiton toivojia oli eniten eli 38 prosenttia.

Keskustan suosio on kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime lokakuussa. SDP on parantanut asemiaan kahdeksan prosenttiyksikköä eli 34 prosenttia soisi sosiaalidemokraattien voittavan. Lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa parhaiten menestyi kokoomus, jonka suosio oli 35 prosenttia. Nyt kokoomus petrasi suosionsa 36 prosenttiin.

Myös vihreiden suosio vaalivoittajaksi on korkealla. Vihreille soisi vaalivoiton erittäin tai melko mielellään 34 prosenttia eli prosenttiyksikkö enemmän kuin lokakuussa. Tutkimuksessa pyydettiin vastaajia arvioimaan sitä, minkä puolueen soisi voittavan vaaleissa riippumatta omasta puoluekannasta. Muiden puolueiden suosio vaalivoittajaksi jäi selvästi kärkinelikön jälkeen.

Hallituksella menee paremmin

Suomen Gallup haastatteli Gallup-Kanavaansa hyväksikäyttäen 1336 henkilöä 13.-18. helmikuuta. Tutkimuksessa kysyttiin mm. suhtautumista viiteen puolueeseen eli SDP:hen, keskustaan, kokoomukseen, vasemmistoliittoon ja vihreisiin. Kolmeen suurimpaan puolueeseen suhtaudutaan suurin piirtein yhtä myönteisesti tai kielteisesti. Myönteisesti suhtautuu reilu kolmannes ja vajaa puolet enemmän tai vähemmän kielteisesti. Lokakuusta SDP:n miellyttävyysarvo on kohonnut 14 ja keskustan kuusi prosenttiyksikköä.

Hallituksen toiminnalle antoi hyvän tai melko hyvän arvosanan 38 prosenttia. Hallituksella menee nyt paremmin kuin lokakuussa, jolloin hyvän arvion antoi vain 27 prosenttia. Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) hallitus saa nyt paremman arvion kuin hänen edeltäjänsä Esko Ahon (kesk.) hallitus noin vuosi ennen edellisiä vaaleja. Ahon hallituksen toiminnan arvioi hyväksi vuoden 1994 huhtikuussa 24 prosenttia.

Parhaimman arvion nykyinen hallitus saa toiminnastaan vientiyritysten tarpeiden huomioonottamisessa (51 %). Työttömien tarpeet on otettu huomioon vain 15 prosentin mielestä. Työllisyystilanteen hoitamisessa hallitus on parantanut onnistumistaan viime vuoden maaliskuun kuudesta prosentista 16 prosenttiin.

Puoluekannatusarvio: Keskusta suurin puolue helmikuussa

Keskusta on uusimman puoluekannatusarvion mukaan maan suurin puolue. Neljän suurimman puolueen Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan keskustan kannatus oli helmikuussa 24 prosenttia. Toiseksi suurin puolue oli SDP 22,8 prosentin kannatuksella ja kolmanneksi suurin kokoomus 21,9 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliiton kannatus oli 9,7, vihreiden 7,4, RKP:n 4,8, nuorsuomalaisten 3,4 ja kristillisten 3,1 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus oli 0,8 prosenttia.

Joulukuussa tehtyyn vastaavaan tutkimukseen verrattuna keskustan kannatus oli laskenut 0,4 prosenttiyksikköä, SDP:n kannatus noussut 1,1 ja kokoomuksen kannatus noussut 0,4 prosenttiyksikköä. Pienempien puolueiden kannatusmuutokset olivat alle puolen prosenttiyksikön luokkaa. Tutkimukseen haastateltiin kahtatuhatta henkilöä.

Tutkimuksessa kysyttiin myös puoluekannan varmuutta. Vain 37 prosenttia eri puolueiden nykyisistä kannattajista oli täysin varma omasta kannastaan. Luku on alhaisin nyt 17. kerran maaliskuun 1994 jälkeen tehdyssä mittauksessa. Varmimpia kannastaan olivat keskustan kannattajat (44 %). Vasemmistoliiton kannattajien varmuus on 43 prosenttia, kokoomuksen 36 ja SDP:n 32 prosenttia. Vähiten varmoja löytyi vihreiden kannattajista, 20 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.