Mainos

Keskustan ja SDP:n ehdokasmäärät putosivat

Vihreät ja kristillisdemokraatit ovat kasvattaneet kuntavaalien ehdokasmääränsä tuntuvasti neljän vuoden takaisesta. Myös kokoomus pinnisti yli viime vaalien ehdokasmäärän, mutta keskusta, SDP ja vasemmistoliitto jäivät tavoitteistaan.

Tiistaina päättyneessä ehdokasasettelussa vihreät saivat listoilleen 2162 ehdokasta eli yli 300 ehdokasta enemmän kuin vuoden 2004 vaaleissa.

Myös kristillisdemokraatit lähtevät vaaleihin puolueen historian suurimmalla ehdokasmäärällä, vajaalla 1900 ehdokkaalla. Neljä vuotta sitten kristillisdemokraateilla oli hieman yli 1700 ehdokasta.

Suurista puolueista kokoomus asettaa kuntavaaleihin 7600 ehdokasta. Vuonna 2004 puolue asetti yhteensä 7578 ehdokasta, joten puolue sai ehdokasmääränsä kasvuun 22 ehdokkaalla.

Syksyn kuntavaalit järjestetään 26. lokakuuta. Ennakkoäänestys alkaa 15. lokakuuta. Vaaleissa valitaan 10412 kunnan- ja kaupunginvaltuutettua. Valtuustopaikat vähenevät kuntaliitosten vuoksi nykyisestä 1554 paikalla.

Kuntaliitokset suurin syypää

Suurimmat kuntapuolueet keskusta ja SDP perustelevatkin ehdokasmääriensä putoamista kuntaliitoksilla. Keskustan ehdokasmäärä jää alle 10 000:n, kun se edellisvaaleissa oli 11 164.

SDP:n ehdokasmäärä syksyn kuntavaaleissa on alustavien tietojen mukaan noin 7700 ehdokasta. Vuonna 2004 sosiaalidemokraateilla oli 8864 ehdokasta.

-Ehdokasmäärät ovat pienentyneet kuntaliitospaikkakunnilla. Valtuustopaikkoja on aikaisempaa vähemmän, mutta myös ehdokkaita on ollut vaikeampi saada lähtemään mukaan, sanoo SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen.

Vasemmistoliitolla on alustavasti 4000 ehdokasta kunnallisvaaleissa. Määrä on pari sataa alle neljän vuoden takaisten vaalien, sillä tuolloin ehdokkaita oli 4280.

Ruotsalainen kansanpuolue asettaa kuntavaaleihin 1410 ehdokasta, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2004.

Perussuomalaiset asettivat viime vaaleissa vajaat 900 ehdokasta ja arvioivat nyt päässeensä yli 1000 ehdokkaaseen.

Kuntavaaleihin osallistuu myös eduskunnan ulkopuolisia puolueita ja puolueista riippumattomia valitsijayhdistyksiä. Ehdokaslistat vahvistetaan ensi viikolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.