Keskustan eduskuntaryhmä kuuli Jäätteenmäkeä

Eduskunnassa nousi iltapäivällä kohu, kun presidentin entinen neuvonantaja Martti Manninen sanoi pääministeri Anneli Jäätteenmäen pyytäneen itse Irak-tietoja Manniselta.

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui alkuillasta pohtimaan pääministeri Anneli Jäätteenmäen mahdollisuuksia jatkaa hallituksen johdossa. Kokous pidettiin poikkeuksellisesti suljetuin ovin, sillä avustajatkin poistettiin ryhmähuoneesta.

Jäätteenmäki oli paikan päällä ryhmän kuultavana. Jäätteenmäen nauttima luottamus sai lisäkolhun, kun hänen aamupäivällä eduskunnalle kertomansa versio Irak-asiakirjojen hankkimisesta osoittautui erilaiseksi kuin presidentin neuvonantajan Martti Mannisen näkemys asiasta. SDP:n eduskuntaryhmä sanoi odottavansa keskustan mahdollisia johtopäätöksiä ja käsittelevänsä tilannetta omassa kokouksessaan illansuussa.

Presidentin entinen neuvonantaja Martti Manninen kertoi päivällä STT:lle, että pääministeri Anneli Jäätteenmäki pyysi itse Irak-tietoja, toisin kuin väitti aamupäivällä eduskunnalle antamassaan ilmoituksessa.

- Pääministerin eduskunnalle antaman ilmoituksen johdosta totean: Jäätteenmäki otti minuun yhteyttä vähän ennen ensimmäistä vaalikeskustelua ja pyysi tapaamista. Tapaamisessa Jäätteenmäki oli kiinnostunut Irak-aineistosta ja antoi minulle salaisen faksinumeronsa yhteydenpitoa varten. Jäätteenmäki oli minuun yhteydessä myös puhelimitse myöhemmin, Manninen sanoi.

Mannisen lausunto herätti eduskunnassa kohun

Martti Mannisen antama lausunto herätti välittömästi melkoisen kohun eduskunnassa, varsinkin keskustan kansanedustajien parissa.

Keskustalainen kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sanoi, että Mannisen väitettä on vaikea uskoa todeksi. Hän kaipaa todisteita lausunnon tueksi.
-Minulla on kaikki syy uskoa, että Jäätteenmäki puhui tänään totta eduskunnalle, Pekkarinen sanoi.

-Jos Mannisen sanat pitävät paikkansa, että Jäätteenmäki on puhunut eduskunnalle muuta kuin totta, hänellä ei ole kuin yksi vaihtoehto, pyytää itse eroa, kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä sanoi.

-Järkyttävä uutinen, keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mari Kiviniemi luonnehti.

Jäätteenmäkeä voidaan syyttää rikoksesta

Pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä voidaan syyttää yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen, jos presidentin neuvonantaja Martti Mannisen kertomat tiedot pitävät paikkansa.

Helsingin yliopiston professori Olli Mäenpään mukaan yllytystä virkasalaisuuden rikkomiseen pidetään vakavana rikoksena ja siitä voidaan rangaista saman asteikon mukaan kuin virkasalaisuuden rikkomisesta. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Ennakkotapauksia rikostyypistä ei juuri ole.

Martti Mannista Irak-vuotojupakassa avustava asianajaja Matti Wuori sanoi, että Mannisen ja Jäätteenmäen yhteydenpito on todistettavissa.
- Yhteydenpito ja tapaamiset on todennettavissa teletunnistetietojen perusteella, Wuori sanoi.

Jos Manninen on syyllistynyt virkasalaisuuden rikkomiseen, mitä nyt tutkitaan, Jäätteenmäki olisi Wuoren mukaan mahdollisesti syyllistynyt siihen yllyttämiseen. Wuoren mukaan on selvää, että Manninen ei ole luovuttanut alkuperäisiä salaisia asiakirjoja. Hän on kuitenkin saattanut syyllistyä salaisen aineiston luovuttamiseen.
-Missä määrin näin mahdollisesti on, on avainkysymyksiä, kun tämä menee oikeuteen, Wuori sanoi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

Jäätteenmäki otti itse yhteyttä, sanoo Martti Mannisen asianajana Matti Wuori.

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

(Uutisten erikoislähetys 18.06.2003 klo 10.20)

Lue myös:

    Uusimmat