Mainos

Keskustalta lakialoite Emu-kansanäänestyksestä

Pääoppositiopuolue Keskustan eduskuntaryhmä jätti tänään lakialoitteen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen liittymisestä talous- ja rahaliitto Emuun.

Keskustan kansanedustajien ohella aloitteen on allekirjoittanut viisi kristillisten edustajaa ja perussuomalaisten ainoa edustaja. Ainoana hallituspuolueiden kansanedustajana hankkeessa on mukana vihreiden Erkki Pulliainen. Nimiä aloitteen alla on kaikkiaan 46.
Keskustan toivoma neuvoa-antava kansanäänestys pidettäisiin ennen kuin eduskunta päättää lopullisesti ensi vuoden huhtikuussa Suomen menosta talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen. Käytännössä äänestys voitaisiin järjestää esimerkiksi sunnuntaina 5. huhtikuuta.

Aloitteen mukaan kansalta kysyttäisiin, pitäisikö Suomen liittyä vuoden 1999 alusta Euroopan talous- ja rahaliittoon. Ääänestyslipun vastausvaihtoehdot olisivat kyllä tai ei.
Kansanäänestystä perustellaan sillä. että Emu-ratkaisun yleinen hyväksyttävyys ja suuri merkitys edellyttää sen ankkuroimista kansalaismielipiteeseen.

Aloitteessa muistutetaan, että Ruotsissa ja Britanniassa vallitsee laaja poliittinen yhteisymmärrys kansanäänestyksestä. Tanskassa perustuslaki edellyttää sen järjestämistä, ja Ranskassakin on käyty aiheeseen liittyvää keskustelua.
Keskustalla on kansanäänestyksestä voimassa oleva puoluekokouspäätös. Suurin oppositiopuolue suhtautuu lisäksi kielteisesti Suomen menoon yhteisvaluuttaan ensimmäisten maiden joukossa.

Emusta päätetään tiedonannon pohjalta

Hallituksen suunnitelmiin ei neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen kuulu, joten keskustan aloitteella ei ole läpimenomahdollisuuksia.
Hallitus kaavailee asian ratkaisemista tiedonannon pohjalta. EU-jäsenyydestä kysyttiin aikanaan kansan mielipidettä. Hallituksen näkemyksen mukaan EU-jäsenyysratkaisu sisälsi myös periaatepäätöksen mahdollisesta Emu-jäsenyydestä.

Keskustan ryhmänjohtaja Aapo Saari arveli, että hallituksen on vaikea hyväksyä kansanäänestystä jo senkin vuoksi, että enemmistö kansasta on Emuun menoa vastaan.
Tuoreen tutkimuksen mukaan 64 prosenttia kansalaisista haluaisi asiasta kansanäänestyksen. Toisaalta kaksi kolmasosaa kansanedustajista ei kannata sen järjestämistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.