Keskustalainen Kadima johtaa niukasti Israelissa

Israelissa tänään järjestetyt parlamenttivaalit näyttävät odotetun tasaväkisiltä.

Ovensuukyselyiden mukaan keskustalainen Kadima-puolue johtaa niukasti oikeistolaista Likudia.

Ulkoministeri Tzipi Livnin luotsaaman Kadiman ennustetaan saavan knessetiin 28-30 paikkaa ja Benjamin Netanjahun Likudin 26-28 paikkaa.

Arabivastainen Beiteinu-puolue on nousemassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Neljänneksi näyttää jäävän työväenpuolue.

Luvassa hankalat hallitusneuvottelut

Israelin suurimmat puolueet valmistautuvat mutkikkaisiin hallitusneuvotteluihin tasaväkisten vaalien jälkeen.

Likudin johtaja Benjamin Netanjahu ei tule toimeen Kadimaa luotsaavan ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa. Livni on valmis jatkamaan neuvotteluita palestiinalaisten kanssa, mutta Netanjahu jarruttaisi keskustelua palestiinalaisvaltion luomisesta.

Molemmat hyljeksivät Beiteinu-puolueen johtajaa Avigdor Liebermania, joka on kyseenalaistanut Israelin arabien kansalaisuuden. Liebermanin mielestä juutalaiset ja arabit on pidettävä erillään ja joitakin arabialueita pitää liittää Länsirantaan vastineeksi siirtokunnista.

-Vaalikamppailua seuranneet tietävät, että on vain yksi puolue, joka saa hommat hoidettua, siirtokunnassa itsekin asuva Lieberman kosiskeli.

Beiteinun uskotaan nousevan ratkaisevaan asemaan hallituksen rakentamisessa. Puolueen arveltiin keränneen ääniä varsinkin Likudin perinteisiltä tukijoilta.

Likud luottaa Netanjahuun

Israelissa oikeistolainen Likud-puolue sanoo uskovansa, että puolueen johtajasta Benjamin Netanjahusta tulee maan seuraava pääministeri. Näin siitä huolimatta, että ovensuukyselyt parlamenttivaalien jälkeen antoivat niukan voiton keskustalaiselle hallituspuolueelle Kadimalle.

Israelissa suurimman puolueen johtajasta ei automaattisesti tule pääministeriä. Ennen vaaleja poliittiset arvioijat uskoivat, että Netanjahu voisi saada taakseen parlamentin enemmistön tuen.

Rabbit antoivat ohjeita äänestykseen

-Mietin Likudin ja Beiteinun välillä. Äänestin lopulta Likudia, koska haluan vakautta, perusteli jerusalemilainen Erez Semarai, 27.

-Pidän muutenkin Netanjahusta. Hän on vähän omahyväinen mutta hyvä poliitikko. Hän osasi ennustaa, mitä vaikeuksia on luvassa, kun Gaza luovutettiin palestiinalaisille vuonna 2005, Semarai jatkoi.

Myös jotkut ortodoksijuutalaiset kertoivat äänestäneensä Netanjahua rabbin ohjeiden mukaisesti.

Viisikymppinen Shmuel Dorfman paljasti puolestaan asettuneensa Liebermanin kannalle. Hän korosti, että Israel on ennen kaikkea juutalaisvaltio.

-Täällä asuu ja työskentelee arabeja, jotka eivät ole Israel-vastaisia. He voivat asua Israelissa tulevaisuudessakin. Mutta miksi jäädä tänne, jos suhtautuu vihamielisesti Israeliin, Dorfman kysyi sateisessa Jerusalemissa.

Monet ulkoministeri Livnin kannattajista puhuivat rauhanneuvotteluiden puolesta. He ilmoittivat olevansa kyllästyneitä Netanjahuun ja työväenpuolueen johtajaan Ehud Barakiin, jotka ovat olleet pääministereinä aiemminkin.

-Äänestin Livniä, koska hän vaikuttaa ihan kelvolliselta. Netanjahu ja Barak ovat aiheuttaneet jo tarpeeksi harmia, joten toivottavasti Livni pärjää, mietti Jaakov Adani, 65.

Israelin vaalitulos on pettymys palestiinalaisille

Palestiinalaiset ovat pettyneitä Israelin vaalitulokseen. Oikeistovoimien vahvistuminen on omiaan jäädyttämään rauhanprosessin, arvioi palestiinalaisten pääneuvottelijana usein toiminut Saeb Erekat.

Erekatin mukaan israelilaiset ovat äänestäneet rauhanneuvottelujen keskeyttämisen puolesta.

Vaalien jälkeen Israel ei saa hallitusta, joka tarvittaisiin rauhan tuomiseksi, Erekat totesi.

Obama on ainoa toivonkipinä

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on toivonut, että neuvottelut palestiinalaisvaltiosta voidaan käynnistää pian uudelleen.

Yhdysvaltain yhteistyö Israelin tulevan hallituksen kanssa on todennäköisesti entistä kitkaisempaa, koska oikeiston äärilaita näytti saavan lisää sananvaltaa. Obamalta odotetaan kuitenkin paljon.

-En halua Bibistä (Netanjahusta) pääministeriä. Rauhanprosessin kannalta ei ole toisaalta väliä, onko pääministerinä Livni, Bibi tai Lieberman. Kaikki on kiinni Obamasta, kiteytti Amiriksi esittäytynyt opiskelija Tel Avivissa.

Israel ja palestiinalaiset sopivat aloittavansa säännölliset tapaamiset Annapolisin rauhankokouksessa Yhdysvalloissa yli vuosi sitten. Tuloksia ei kuitenkaan syntynyt.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat