Keskustaa onniteltiin vaalituloksesta

Pääministeri Paavo Lipposen on tunnustanut nöyrästi sosiaalidemokraattien tappion, mutta ei malttanut olla iskemättä opposition tapaan käydä vaalikampanjaa. Lipposen mielestä oppositio antoi äänestäjille sellaista kuvaa, että kaikki riippuu maan hallituksesta, kun päätösvaltaa on hänen mukaansa nimenomaan siirretty kunnille ja maakunnille. Lipponen arveli, että oppositio ryhtyy jo ensi viikolla vaatimaan lisää rahaa tulonsiirtoihin. Hallitus joutuu kuitenkin noudattamaan tiukkaa budjettipolitiikkaa, Lipponen varoitteli. Pääministeri arveli opposition hyötyneen vaaleissa polttonesteiden hintojen noususta. Lipponen arveli, että äänestäjien odotukset olivat virittyneet korkealle laman jälkeen.

Pääministeri Lipponen onnitteli keskustan vaalikampanjaa vetänyttä puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäkeä heti, kun vaalilaskennan suunta oli selvinnyt, ja toisti onnittelunsa vielä myöhemminkin. Lipponen oli sitä mieltä, ettei vaalin tuloksella ole vaikutusta hallitusyhteistyöhön. Lipponen vaikutti mietteliäältä pohtiessaan laimeaa äänestysprosenttia. Hän totesi nöyrästi, että äänestäjiltä tuleva viesti on otettava vastaan ja vaalin tulosta tarkasteltava huolella. Lipposen mielestä tilanne on sikäli kummallinen, että kuntalaisten kiinnostus vaikuttaa asioihin vähenee samalla, kun kunnissa voidaan päättää entistä suuremmasta joukosta asioita.

Hallituspuolueet tunnustivat keskustan voiton

Sauli Niinistö

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki ei juhlinut puolueensa vaalivoittoa vielä ennakkoäänien perusteella. Hän muistutti, että keskustan ääniosuus on aina hieman pudonnut laskennan edetessä.

Jäätteenmäen mielestä kunnallisvaaleilla on aina myös yleispoliittista merkitystä. Jos keskusta voittaa, hän toivoi hallituksen ottavan huomioon, että kansalaiset haluavat parempia palveluja, tasaisempaa alueellista kehitystä ja ihmisläheisempää politiikkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö onnitteli Jäätteenmäkeä heti alkuillasta. Niinistö arveli, että kokoomukselle ennakkoäänien perusteella luvassa ollut 20,3 prosenttia olisi kohtuullinen tulos. Se tietäisi noin prosenttiyksikön laskua edellisistä kunnallisvaaleista.

Jos ennakkoäänien mukainen tulos on myös vaalitulos, on oppositiolle siirtynyt merkittävästi kannatusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö piti silti kunnallisvaaleja nimenomaan paikallisvaaleina. Hallituspolitiikka on hänen mukaansa ratkaistu vuoden 1999 eduskuntavaaleissa.

Siimes pettyi syvästi äänestysprosenttiin

Suvi-Anne Siimes

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes tunnusti olevansa syvästi pettynyt äänestysprosenttiin. Siimes sanoi, että hän olisi tyytynyt siihen, että äänestysprosentti olisi noussut edes 60:n paremmalle puolelle. Nyt puolueiden täytyy nyt vakavasti miettiä tätä tilannetta.

Siimes arveli, että vikaa saattaa löytyä puolueiden kampanjoinnistakin. -Ehkä se pyöri kuntavaalien kannalta hieman yleisellä tasolla, kun julkisuudessa ovat puoluejohtajat, hän pohti. Hän myönsi, että puolueiden teematkin olivat ehkä hieman liian samanlaisia.

Soininvaara tyytyväinen vihreiden tulokseen

Osmo Soininvaara

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara piti vihreiden tulosta hyvänä jo ennakkoäänien perusteella. Soininvaara kertoi uskovansa vakaasti, että Helsingissä puolue ylittää 20 prosentin rajan, vaikka varsinaisen vaalipäivän ääniä ei Helsingistä ollut vielä laskettu tulokseen lainkaan.

Soininvaara totesi olevansa tyytyväinen myös puolueensa valtakunnalliseen tulokseen, kun äänistä oli laskettu hieman yli puolet. Hän veikkasi vihreiden lopputulokseksi hieman yli seitsemän prosenttia. -Siihen on tyytyminen, kun äänestysprosentti on tällainen, Soininvaara kertoi.

Kristilliset tähtäävät hallittuun kasvuun

Bjarne Kallis

Kristillisen liiton johto oli illalla silmin nähden tyytyväinen puolueen tähän asti parhaaseen kunnallisvaalitulokseen. 4,4 prosentin kannatuksen laskettiin nostavan valtuutettujen määrää lähes noin sadalla nykyisestä 350:stä.

Puheenjohtaja Bjarne Kallis arvioi tuloksen kertovan siitä, että puolue on vahvistanut uskottavuuttaan ja identiteettiään äänestäjien silmissä. Kallis sanoo puolueensa tähtäävän hallittuun, vakaaseen kasvuun. Seuraavissa eduskuntavaaleissa tavoitteena on noin 6-7 prosentin kannatus, ja siitäkin halutaan vielä eteenpäin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat