Mainos

Keskusta yhä suurin puolue seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaalien äänestysvilkkaus parani hieman viime vaaleista. Vaalien äänestysprosentti kipusi tänä vuonna 14,3 prosenttiin, kun se edellisellä kerralla, vuonna 1998 jäi 13,7 prosenttiin. Luottamushenkilöiksi valituista enemmistö oli nytkin naisia, kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Puolueista menestyi jälleen parhaiten keskusta, joka sai kirkkovaltuustopaikoista 33 prosenttia. Kokoomus sai puolestaan kirkkovaltuustopaikoista 11 prosenttia ja SDP 10 prosenttia. Porvarillisten puolueiden yhteislistat saivat paikoista neljä prosenttia, vasemmistopuolueiden yhteislistat prosentin sekä muut poliittiset listat kaksi prosenttia.

Suurin osa puolueiden ulkopuolisista listoista oli niin sanottuja sitoutumattoman seurakuntaväen listoja, jotka saivat paikoista 13 prosenttia. Vanhalestadiolaisten listat saivat valtuustopaikoista kolme prosenttia. Lähes neljännes eli 23 prosenttia valtuustoihin valituista tuli muulta ei-poliittiselta listalta. Muihin ei-poliittisiin listoihin kuuluviksi laskettiin myös ne luottamushenkilöt, joiden taustaryhmää seurakunnat eivät ilmoittaneet.

Kirkkovaltuustoihin valituista oli naisia 53 prosenttia, ja seurakuntaneuvostoihin valituista heitä oli 57 prosenttia. Luottamushenkilöiden enemmistö on iältään yli 50-vuotiaita.

Paras äänestysprosentti oli Uukunniemen seurakunnassa (58,6 prosenttia) ja alhaisin Kuopion Kallaveden seurakunnassa (3,9 prosenttia).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.