Keskusta voittoon kunnallisvaaleissa

Keskusta nousi kunnallisvaalivoitollaan maan suurimmaksi puolueeksi. Hallituspuolueista vain Vihreät ylsi vaalivoittoon, jonka kruunasi nousu Helsingin valtuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi SDP:n ohi.

Äänestystä

Keskusta keräsi kunnallisvaaleissa 23,8 prosenttia annetuista äänistä. Tällä se keräsi koko maassa 160 uutta valtuustopaikkaa.

SDP selvisi ehkä odotettua pienemmillä kolhuilla, mutta suurimman puolueen asema meni. Sen ääniosuus oli 23,0 prosenttia eli 1,6 prosenttiyksikköä viimekertaista vähemmän, mutta 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Tämä merkitsi 180 paikan valtuustopaikan menetystä koko maassa. Helsingissä SDP koki nöyryyttävän tappion, kun vihreä liitto nousi viidellä lisäpaikallaan kaupungin toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi SDP:n.

Myös kokoomus kärsi tappion. Sen ääniosuus oli 20,8 prosenttia, mikä merkitsi 139 valtuustopaikan menetystä. Vasemmistoliitolle tuli lievää tappiota, ja puolueen lopullinen ääniosuus oli 9,9 prosenttia. Vihreä liitto oli ainoa hallituspuolue, joka lisäsi ääniosuuttaan. Voitto kuitenkin jäi odotettua pienemmäksi. Sille kertyi nyt 7,7 prosenttia äänistä eli 1,4 prosenttia enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Ruotsalainen kansanpuolue piti jokseenkin normaalin kannatuksensa. Silti 5,1 prosentin ääniosuus merkitsi 0,3 prosenttiyksikön menetystä. Kristillinen liitto paransi 1,1 prosenttiyksiköllä ääniosuuttaan ja nousi 4,3 prosenttiin. Muut ryhmät saivat yhteensä runsaat viisi prosenttia äänistä.

Kaikkien aikojen tulos keskustalle

Keskusta sai neljä vuotta sitten 21,8 koko maan äänisaaliista. Aiemmin puolue on parhaimmillaan kuntavaaleissa saavuttanut 21,9 prosentin ääniosuuden. Näin ollen se teki näissä vaaleissa kaikkien aikojen parhaimman tuloksensa. Keskusta menestyi kaikilla alueilla. Erityisen vahvoilla alueillaan Oulun vaalipiirissä ja Lapin vaalipiirissä se keräsi lähes puolet annetuista äänistä.

Jo ennakkoäänten perusteella voitiin päätellä, että keskusta on vaalien voittaja. Ennakkoäänistä keskustalle tuli 26,4 prosenttia äänistä eli kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin SDP:lle. Ääntenlaskennan puolivälissä näytti jo siltä, että keskusta olisi saamassa todellisen rökälevoiton. Kun suurimpien kaupunkien äänet saatiin lasketuiksi, tilanne tasoittui tuntuvasti.

Sekä SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen että kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö onnittelivat keskustan puheenjohtajaa Anneli Jäätteenmäkeä vaalien voittajana jo silloin, kun puolet äänistä oli laskettu.

Vain 55,8 prosenttia kävi vaaliuurnilla

Suomalaista poliittista järjestelmää voidaan pitää vaalien suurimpana häviäjänä, sillä vain 55,8 prosenttia äänioikeutetuista käytti ääntään. Kunnallisvaaleissa äänestysvilkkaus ei ole ennen laskenut alle 60 prosentin. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli 61,3. Sitä pidettiin jo tuolloin ennätyksellisen alhaisena. Esimerkiksi kahdeksan vuotta sitten päästiin vielä yli 70 prosentin.

Kaikkein alhaisin äänestysinto oli Helsingin vaalipiirissä. Äänestysprosentti oli 50,6, joten vaivoin puolet kaupungin äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla. Myös monissa muissa kaupungeissa liikuttiin samoissa luvuissa. Kaupunkien alhaisesta vaali-innosta on löydettävissä myös yksi selitys keskustan voittoon.

Vaasan vaalipiirissä oltiin aktiivisimpia. Alueella kävi äänestämässä 64,4 prosenttia äänioikeutetuista. Vaasan vaalipiiri oli ainoa vaalipiiri, joka pääsi yli 60 prosentin. Alhainen äänestysvilkkaus osoittaa monen politiikan arvioijan näkemykset toteen, että kansalaiset ovat etääntyneet politiikasta ja että puoluepolitiikan arvostus on laskenut entisestään.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat