Keskusta vierastaa yhä ydinvoimaa

Keskusta suhtautuu edelleen vahvan varauksellisesti ydinvoiman lisärakentamiseen. Tänään päättyvän puoluekokouksen hyväksymässä aloitevastauksessa todetaan, että puolue on suhtautunut asiaan kielteisesti ja korostaa ydinvoiman käytön turvallisuuden jatkuvaa varmistamista.

Kannanottoa valmistelleessa valiokunnassa sanamuodosta jouduttiin kuitenkin äänestämään. Häviölle jäi muotoilu, joka korosti menneen aikamuodon sijasta nykyisyyttä. Sen mukaan keskusta suhtautuu lisärakentamiseen kielteisesti.

Täysin jyrkkää ydinvoimakielteisyyttä lievennettiin jo Kokkolan puoluekokouksessa 1992. Silloin päädyttiin näkemykseen, jossa ei suljettu viidettä ydinvoimalaa ehdottomasti pois vaihtoehtojen joukosta. Aloitevastauksessa viitataan eduskunnassa hyväksyttyyn energiastrategiaan, jossa korostetaan maakaasun käytön lisäämistä. Asiaa koskeva selvitys on parhaillaan käynnissä, ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Puheenjohtaja Esko Ahon mukaan olisi ollut hätiköintiä ryhtyä tekemään muunlaista päätöstä.

-Me emme tätäkään asiaa käsitelleet hallituskipeän puolueen, vaan vaaleihin ja vaalien jälkeiseen elämään valmistautuvan puolueen tavoin. Puolueen kannanotoista ei heijastu, millaisia hallituskuvioita me aiomme rakennella vaalien jälkeen, Aho sanoi.

Työreformin vaaliteemaksi

Keskustan puoluekokous vahvisti tänään työreformin ottamisen yhdeksi puolueen keskeisistä vaaliteemoista. Kokouksen hyväksymässä poliittisessa kannanotossa se määritellään uudistusohjelmaksi hyvinvoinnin ja kansallisen eheyden puolesta suurtyöttömyyttä ja kahtiajakoa vastaan.

Vaasan-Mustasaaren puoluekokous arvosteli hallitusta kahtiajaon kiihdyttämisestä toimettomuudella ja vahvemman puolelle asettumisella. Hyvinvoinnin rinnalle on Suomeen kasvamassa leipäjonoon joutunut köyhälistö. Moitteita annetaan lisäksi parlamentaarisen demokratian rämettämisestä, kun asioita työnnetään etujärjestöjen päätettäviksi. Uudistusten valmistelun sijasta on hallituksen sisäisestä hyvästä hengestä tullut keskustan näkemyksen mukaan itseisarvo. Muun muassa Emu-jäsenyys ja ratkaisemattomat sisäiset ongelmat eivät odota Suomen vaalituloksen ratkeamista. Ne vaatisivat hallitukselta määrätietoista valmistelutyötä kuluvan vaalikauden loppuun saakka, kannanotossa huomautetaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat