Mainos

Keskusta vaatii kuntien verotusoikeuden säilyttämistä

Turussa kokoontunut Keskustan puoluevaltuuskunta pui kuntauudistusta. Keskustan mukaan esillä ollut kuntamalli ei sellaisenaan sovi koko maahan.

Keskusta ei ole valmis kelpuuttamaan mitään kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa esillä ollutta kuntamallia sellaisenaan käyttöön koko maassa. Keskustan puoluevaltuuskunta korostaa, että maan olosuhteet poikkeavat alueittain ja kunnittain merkittävästi toisistaan. Puoluevaltuuskunnan mielestä Helsingin seudulla voidaan kuitenkin harkita erillistä mallia.

Keskusta haluaa säilyttää palveluja järjestävien kuntien verotusoikeuden. Rahoitusjärjestelmään tulee sisältyä myös olosuhdetekijät huomioon ottava valtionosuus ja riittävä verotulojen tasaus.

Palvelujen järjestämisessä tarvitaan Keskustan mukaan kuntien ja valtion väliin taso, joka kantaa vastuun niistä palveluista, jotka eivät sovi valtion hoidettaviksi, mutta ovat liian raskaita kuntien tehtäviksi.

Keskusta korostaa erityisesti lähipalvelujen toimivuuden tärkeyttä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon toimintojen uudistaminen on kiireellisintä.

Keskusta kannattaa vapaaehtoisia kuntaliitoksia, mutta ei hyväksy niiden toteuttamista väkipakolla. Kuntien yhdistymistä tulee suosia "kohtuullisilla kannustimilla". Alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen mukaan maakunnista ovat tulossa lausuntokierroksen ensimmäiset vastaukset, jotka koskevat valtion ja kuntien välisen tehtäväjaon täsmentämistä.

Puoluesihteeri Eero Lankian mukaan kunta- ja palvelurakenneuudistusta käsitellään valtuuskunnassa vielä ensi keväänä, kun valmistelusta on saatavissa yksityiskohtaista tietoa.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä esitti kuntien oman valtakunnallisen sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjausyksikön perustamista. Kuntien tulisi ottaa itse vastuu palveluihin liittyvien hyvien käytäntöjen levittämisestä koko kuntakentälle. Nykyjärjestelmä on Hyssälän mielestä liian valtiovetoinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.