Mainos

Keskusta tuomitsi odotetusti Emu-hankkeen

Keskustan puoluekokous otti tänään odotetun kriittisen kannan EU:n talous- ja rahaliiton rakentamiseen. Kokouksen hyväksymässä poliittisessa kannanotossa arvioidaan, ettei Emun kolmannen vaiheen toteuttaminen Maastrichtissa sovitulla tavalla ole Suomen eikä EU:n etujen mukaista.

Koeäänestyksessä hylättiin selkeällä enemmistöllä esitys, jonka mukaan kokouksen olisi jo tässä vaiheessa pitänyt ottaa kielteinen kanta myös Suomen osallistumiseen Emuun. Keskusta aikoo päättää asiasta viimeistään vuoden 1998 puoluekokouksessa. Tarvittaessa puolue on valmis pitämään myös ylimääräisen kokouksen.

Jos hallitus päätyy Emuun liittymisen kannalle, pitää ratkaisu keskustan näkemyksen mukaan alistaa neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Eduskunnalle on lisäksi annettava selonteko, jossa selvitetään Emu-ratkaisun hyödyt ja haitat sekä Suomen omat kansalliset toimenpiteet Emun aiheuttamien alue-, rakenne- ja työllisyysongelmien lieventämiseksi.

Homosuhteiden rekisteröintiin aiempaa myönteisempi kanta

Puoluekokous lievensi keskustan aiempaa selkeän kielteistä homo- ja lesbosuhteiden rekisteröimistä koskevaa kantaa. Koeäänestyksen jälkeen hyväksytyssä päätöksessä todetaan, että rekisteröinnin tarvetta voidaan selvittää lainsäädännön puutteiden korjaamisen näkökulmasta. Puolue ei kuitenkaan hyväksy tässä yhteydessä avioliitto-nimitystä tai adoptio-oikeutta.

Kaksi vuotta sitten Lappeenrannan puoluekokous teki päätöksen, jonka mukaan rekisteröinti ei ole suomalaisen perhekäsityksen mukainen. Uutta kompromissiesitystä ajoivat erityisesti keskustanuoret. Se sai keskustelussa osakseen myös arvostelua.

Yleissitovuudesta varovainen muotoilu

Poliittisesta kannanotosta poistettiin puheenjohtaja Esko Ahon esityksestä keskustan työreformiin sisältyvä vaatimus työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta alle viiden työntekijän yrityksiltä. Paperiin kirjoitettiin esitys pienyritysten omasta valtakunnallisesta sopimusmallista, "jolla voidaan sopia esimerkiksi alle viiden työntekijän yrityksissä paikallisesti työsuhteen ehdoista ja joka joustaa yrityksen menestyksen mukaan".

Aho perusteli muutosta väärinkäsitysten välttämisellä. Ay-liikkeen piirissä on epäilty keskustan yrittävän purkaa järjestäytyneet työmarkkinat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.