Keskusta syyttää hallitusta eduskunnan aliarvioimisesta

Suurin oppositiopuolue keskusta syyttää hallitusta eduskunnan aseman tietoisesta heikentämisestä, kun budjettiin liittyvät veroratkaisut on siirretty etujärjestöjen neuvottelupöytään. Toinen esimerkki eduskunnan aliarvioimisesta on keskustan mielestä se, että pääministeri Paavo Lipponen (sd.) viittaa kintaalla eduskunnan yksimielisesti vaatimille Emu-lisäselvityksille.

Keskustan ryhmänjohtaja Aapo Saari katsoi tänään alkaneessa talousarvion lähetekeskustelussa, että hallitus on luovuttanut vapaaehtoisesti päätösvaltaa kansanvaltaiselta järjestelmältä "markkinavoimien ja korporaatioiden käsiin". Hän piti sitä suurena periaatteellisena asiana, jonka pitäisi soittaa hälytyskelloja myös hallituspuolueiden kansanedustajien korvissa.

Saari piikitteli Lipposta myös Nokian pehmopaperitehtaan lakolla. Hän muistutti pääministerin aina ylvästelleen sillä, miten loistavasti yhteistyö työmarkkinaosapuolten kanssa sujuu edelliseen hallitukseen verrattuna.

Opposition jyrkentyneet äänenpainot näkyivät myös hallituksen Emu- ja työllisyyspolitiikkaa koskevassa arvostelussa. Keskustan näkemyksen mukaan talousarvion anti hallituksen Emu-valmisteluihin on täysi nolla. Saari arvioi Lipposen hallituksen kasaavan Suomen Emu-riskit erityisesti pienyrittäjien, palkansaajien, työttömien, syrjäytyneiden ja kehitysalueiden kannettaviksi.

Keskusta toisti näkemyksensä siitä, että hallituksen työllistämistavoitteet ovat karanneet kauas sen käsistä. -Pääministerin hermostuminen työllisyystilastoista on merkki siitä neuvottomuudesta, joka hallituksessa vallitsee. Kuvaavaa on, että pääministerin suurin huolenaihe on se, mitä Suomen työttömyystilastoista muualla Euroopassa ajatellaan eikä se, mitä työttömille Suomessa tapahtuu, Saari huomautti.

Hallituksen ego-linja

Myös kristillinen liitto moitti hallitusta surkeasta epäonnistumisesta työllisyyspolitiikassa. Ryhmä vaati hallitusta esittämään eduskunnalle aiempaa tehokkaamman talous- ja työllisyysohjelman vielä syyskuun aikana. Kristillisen liiton puheenjohtajan Bjarne Kalliksen mielestä koko mahdollinen palkankorotus- ja veronalennusvara pitäisi käyttää työllisyyden edistämiseksi.

Kallis katsoi hallituksen toimivan lisäksi "ego-linjalla", joka merkitsee kansan kahtiajaon ja kansalaisten pahoinvoinnin lisääntymistä.

Nuorsuomalaisten Risto Kuisma arvioi, ettei työttömyysongelmaa ratkaista pelkillä leikkauksilla. Siihen tarvitaan sekä verotuksen että työelämän rakenteellisia muutoksia. Kuisman mielestä valtion talous on täysin kestämättömällä tolalla, kun nousukauden huipullakin otetaan massiivisesti lisää velkaa.

Saattohoito rahaliittoon

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka kuvaili budjettikirjaa "Emu-suodattimen läpi lasketuksi". Hänen mielestään hallituksen johtavana ajatuksena on "saattohoitaa" Suomi ensimmäisten joukossa Emuun.

Vistbacka vertasi toimintaa puukkojunkkareiden putkaanvientiin. -Sisään viedään niin että luut kolisee ja kynnenjäljet jäävät ovenpieliin.

Vasemmistoryhmän Esko-Juhani Tennilä arvioi valtiovarainministeriön mahdin kasvaneen, mikä hänen mielestään aiheuttaa huolta demokratialle. Omassa ryhmässään istuva Pertti Virtanen ihmetteli, milloin vähempiosaisten toimeentulon ehdoista kannetaan huolta, ellei nyt noususuhdanteen aikana.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat