Keskusta sanoo Emulle ei

Keskustan puoluehallitus hyväksyi eilen Helsingissä huomenna pidettävälle ylimääräiselle puoluekokoukselle annettavan esityksen puolueen Emu-kannanotoksi. Sen mukaan Suomen ei tule liittyä talous- ja rahaliittoon ensimmäisten maiden joukossa. Keskusta tahtoisi myös järjestää Emusta neuvoa-antavan kansanäänestyksen.

Päätös oli yksimielinen, vaikka epävirallisesti puoluehallituksen kokouksessa näkemyksiään esittänyt keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen olisi halunnut terävöittää kielteistä kantaa.

Esitykseen liitettiin laajat perustelut, joissa mm. todetaan, että Emusta on tulossa Suomen kannalta liian suppea yhteisvaluutta-alue. Paperissa korostetaan Emun toteutumisen syventävän yhdentymistä ja aiheuttavan kasvavia paineita ylikansallisen päätöksenteon lisääntymiseen ja liittovaltiokehitykseen. Samalla se kaventaisi kansallisen päätöksenteon mahdollisuuksia.

Paavo Lipposen (sd.) hallitusta moititaan siitä, että sen toimet Emu-kriteerien saavuttamiseksi ovat olleet vääriä. Puoluehallitus huomauttaa, että korkeasuhdanteesta huolimatta jatkuva suurtyöttömyys ylläpitää alijäämäistä valtiontaloutta ja raskasta verotaakkaa.

Hallituksen arvioidaan lisäksi laiminlyöneen Emu-hankkeen perustelemisen kansalaisille ja keskustelun vaihtoehdoista.

Kansallinen uudistusohjelma

Keskusta vaatii kansallista uudistusohjelmaa, joka turvaa kilpailukyvyn, parantaa työllisyyttä ja tasapainottaa valtiontalouden. Ohjelman ydinkohtia olisivat mm. keskustan pitkään markkinoima työreformi, työnteon verotuksen alentaminen, yrittäjyyden edellytysten parantaminen ja työehtojen paikallisen sopimisen lisääminen.

Esitykseen on liitetty kolmanneksi osaksi kannanotto, jossa hahmotellaan Emun ulkopuolista EU-politiikkaa. Puoluehallituksen näkemyksen mukaan Suomen tulee toimia aktiivisena EU:n jäsenenä eurooppalaisen yhteistyön kehittämiseksi ja unionin laajenemisen edistämiseksi.

Kannanottoluonnos noudattaa puheenjohtaja Esko Ahon mukaan sisällöltään ja hengeltään varsin pitkälle kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) Emu-selvitystyötä. Neliliuskainen paperi menee huomenna ensin puoluekokouksen poliittiseen valiokuntaan ja sen jälkeen kokoussaliin. Puheenjohtaja Esko Aho sanoi toivovansa, että myös puoluekokous olisi yksimielinen Emu-linjauksesta.

Väyrynen epäili keskustan peesaavan

Väyrynen käytti puoluehallituksen kokouksessa puheenvuoron, jossa hän esitti kannanottoluonnokseen muutoksia. -Olen tyytyväinen siihen, että keskusta sanoo Emulle selvästi ei. Tyytymätön olen siihen, että puolue ei ole tässä asiassa tosissaan, Väyrynen sanoi.

Hänen mukaansa se näkyy siinä, että päätöstä lykättiin niin pitkälle kuin suinkin mahdollista. Emu-asiasta ei myöskään haluta perustuslaillista periaatekysymystä, jollainen siitä Väyrysen mukaan olisi tullut tehdä. Vaikka keskusta on vastaan, se kuitenkin peesaa hallituksen Emu-politiikkaa, Väyrynen tulkitsi.

Väyrynen ei kuulu puoluehallitukseen eikä ole virallinen puoluekokousedustaja. Hän ei voi tehdä muutosesityksiä, mutta ei pidä poissuljettuna sitä mahdollisuutta, että joku muu voi olla asiassa aktiivinen. Väyrynen aikoo kuitenkin käyttää puoluekokouksessa puheenvuoron, jossa hän kertoo omat näkemyksensä.

Kansanäänestys ennen päätöstä

Ahon mukaan kannanotossa toistetaan keskustan vuonna 1996 Kouvolassa pidetyn puoluekokouksen vaatimus Emua koskevan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Sen tulokset tulisi olla selvillä ennen kuin eduskunta päättää Emuun menosta huhti-toukokuussa.

Aho torjui tänään kokoomuksen puheenjohtajan Sauli Niinistön epäilyksiä siitä, että keskusta olisi muuttanut kantaansa, kun Ahon hallituskaudella ei EU-sopimukseen tehty kansanäänestystä koskevaa varaumaa. Ahon mukaan jo alun perin on lähdetty siitä, että eduskunta ratkaisee asian.

Keskustan Emu-seminaarissa vieraili Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtaja Matti Viialainen esittelemässä tuoreimpia Emu-jäsenyyteen liittyviä mielipidemittauksia. Tällä viikolla tehdyn Taloustutkimuksen kyselyn mukaan kannattajia on 38 prosenttia ja kielteisesti jäsenyyteen suhtautuvia 42 prosenttia. Ei osaa sanoa -ryhmään kuului 20 prosenttia vastaajista noin 1000 hengen otoksella tehdyssä kyselyssä.

Suhteet eivät ole juuri muuttuneet, sillä tammikuussa vastaavat luvut olivat 38, 41 ja 21. Keskustan kannattajista jäsenyyteen suhtautuu myönteisesti 22 prosenttia ja sitä vastustaa 61 prosenttia.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat